Tradiční jídla máme všichni v oblibě a často si při nich vzpomeneme na babiččinu kuchyni. Ať už máte chuť na jídla s knedlíkem, polévku jako je kulajda nebo jiná moučná jídla, v této sbírce určitě najdete to, co hledáte.
Tradiční jídla máme všichni v oblibě a často si při nich vzpomeneme na babiččinu kuchyni. Ať už máte chuť na jídla s knedlíkem, polévku jako je kulajda nebo jiná moučná jídla, v této sbírce určitě najdete to, co hledáte.
1. Kulajda - jedna z našich oblíbených
Nejlepší polévka, kterou nikoho určitě neurazíte. S bramborami, houbami, s koprem a s velmi dobrou, intenzivní smetanovou chutí. Pokud dělávám tuto polévku, druhé jídlo nám netřeba. To raději navařím z dvojnásobné dávky. Máme to velmi rádi. Pouze s křupavým čerstvým chlebem. Autor: Naďa I. (Rebeka)
2. Koprová omáčka
Výborná klasika v kuchyni. Podáváme s domácím knedlíkem a vajíčkem nebo fašírkou. Autor: Roseangel
3. Tradiční, chuťově nepřekonatelná plněná paprika v rajčatové omáčce
Recept mého mládí. Mamka připravovala tu nejlepší plněnou papriku pod sluncem. Ani moje není tak dobrá jako byla její. Ale hlavní je, že mým doma chutná a já jsem spokojená. Určitě vyzkoušejte. Autor: Mineralka
4. Nejlepší falešná svíčková na světě
Každý ji připravuje jinak a já jsem zastánce svého receptu. Teď jsem sice použila mraženou zeleninu na svíčkovou, ale pokud mám zeleninu ze zahrady, jednoznačně si dám tu námahu, abych zeleninu očistila, nakrájela a uvařila. Zahušťuji a zjemňuji smetanou na šlehání. Pro někoho to může být kalorická bomba, ale my doma to máme rádi takto. Autor: Triniti
5. Nesmrtelný recept na masové kuličky v rajčatové omáčce z dob socialismu.
Masové kuličky v rajčatové omáčce jsou nezapomenutelnou klasikou, která patřila mezi oblíbené recepty už v dobách socialismu, a ne jinak tomu není ani dnes. Nechte se inspirovat receptem na masové kuličky, který je originálem podle norem ČSN. Zamilujete si je jak vy, tak vaše děti.
6. Houbová bramboračka
Já jí dělala dneska na oběd a musím říci, že jsme si pochutnali všichni. Jde to i ze sušených, ale není to ono. Autor: Naďa I. (Rebeka)
7. Šúlanky s mákem (tradiční bramborové těsto)
Stará dobrá klasika, která zmizí z talíře za pár minut, za to vám ručím. Pokud máte rádi mák, přidejte ho tam mnohem víc než já. Já jsem spíše za menší porci. Bramborové těsto s hrubou moukou (nepoužívejte ani polohrubou ani hladkou, to pravé bramborové těsto je pouze z hrubé mouky) vařené v horké vodě ve tvaru "šálanky" s drobenkou z mletého máku a moučkového cukru. Někdo má rád i s oříšky, je to na vás jakou drobenku zvolíte. Autor: Naďa I. (Rebeka)
8. Domácí pařené buchty /ovocný kynutý knedlík/
Nabízím vám dva různé způsoby přípravy pařených buchet z jednoho těsta. První buchty jsou provedeny v parním hrnci (vynikající věcička) a druhé starodávným způsobem, který mě naučila moje babička ... Autor: Janaha
9. Výborné bramboračky se zakysanou smetanou
Bramborové placky jsou taková klasika. Připravovala jsem je na večeři a musím říct, že nám chutnalo až příliš. Možná proto, že jsem je už dlouho nedělala. Snažila jsem se dát méně oleje na smažení, aby nebyly příliš mastné. Můj manžel je má rád se sklenicí kyselého mléka, mně zase chutnají pouze se zakysanou smetanou. Autor: Lacusin
10. Tradiční bramborový salát
Velikonoce se blíží a tradiční bramborový salát nesmí na slavnostním stole chybět. Jak ho připravujete vy?
11. Smetanový vepřový perkelt se špeclemi
Smetanový vepřový perkelt se špeclemi. Autor: Lacusin
12. Segedínský guláš
Vynikající a hlavně velmi oblíbený oběd. Segedínský guláš a kynutý knedlík.
13. Pivní gulášek z pomaláčku a těstoviny funghetto
Nejlepší guláš, jaký jsem kdy jedla, uměl můj tchán. Říkal, že tajemství je v cibuli. Žádná ženská prý nevydrží ten pohled do kastrolu, kde cibule dosahuje tmavohnědého odstínu a od vznícení ji dělí asi tak dvě vteřiny. Je to fakt, nemám na to nervy... :D Autor: Danka
14. Domácí lokše
Klasická pochoutka připravená z uvařených brambor. Nejlepší je použít brambory z předešlého dne.
15. Pečené buchty jako od babičky
Vůně pečených buchet mi připomíná dětství. Když jsme chodívali k babičce, ta nám stále pekla domácí buchty plněné povidly a tvarohem. Doma zmizí z plechu za pár minut, ještě i horké nám chutnají. Autor: Marta Mlyn
16. Řízek z vepřové krkovičky a bramborový salát bez majonézy
Konečně je u nás po dlouhé době o víkendu pohoda, mír a klid, tak jsem pod vlivem nostalgické nálady vytvořila i tak trošku nostalgický oběd... Bramborový salát v této podobě je moje dnešní premiéra, z domova znám a dělám ten klasický majonézový. Všem moc chutnalo, tak se o recept podělím i veřejně... Autor: Danka
17. Smažený sýr vám už nikdy nevyteče. Jak připravit dokonalý smažený sýr + recepty
Smažený sýr patří mezi oblíbené pokrmy, a to nejen u nás. Věčnou otázkou však zůstává, jak ho perfektně připravit, aby byl křupavý a nevytekl. Nabízí se pár základních tipů, které vám přípravu usnadní a zajistí skvělý výsledek.
18. Koprová omáčka s vejci
Koprová omáčka s vejci od Nadi. Výsledná chuť omáčky by měla býti spíše sladká. Podáváme s natvrdo uvařeným vejcem a knedlíkem nebo bramborem.
19. Svíčková na smetaně po mém
Každá svíčková omáčka se vaří v každé kuchyni jinak. Ta moje je podle mě ta nejlepší, ale samozřejmě každému chutná něco jiného. Pokud byste měli chuť na opravdu dobrou omáčku s chutným hovězím masíčkem, vyzkoušejte mou osvědčenou klasiku. Samozřejmě ke svíčkové omáčce a hovězímu masu se nejvíce hodí kynutý knedlík, tak určitě tuto přílohu nezaměňujte za jinou. Ještě bych si to uměla představit s karlovarským knedlíkem. Autor: Marta M.
20. Hrnková kulajda
Hrnkové recepty jsou populární hlavně u sladkých dezertech, hrnek mouky, hrnek cukru, hrnek tohoto a hrnek tohoto. Nemusíte mít žádnou váhu a koláček se vám podaří. V jednom časopise jsem našla recept i na hrnkovou polévku, kulajdu, tak jsem musela vyzkoušet. Je fantastická. Hlavně já bych mohla jíst celý den kopr, je to fantastická bylinka, kterou buď máte rádi nebo ji nesnášíte :)
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě