NejRecept.cz Sladká jídla Koblihy Jak připravit dokonalé koblihy? Nejlepší recepty, které trhají rekordy.
Jak připravit dokonalé koblihy? Nejlepší recepty, které trhají rekordy.
Jak připravit dokonalé koblihy? Nejlepší recepty, které trhají rekordy.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   2.2.2023

Jak připravit dokonalé koblihy? Nejlepší recepty, které trhají rekordy.

Když se řekne koblihy, určitě si vybavíte dětství. Zavzpomínejte si na onu bezstarostnou dobu plnou smíchu a radosti a připravte si ty nejlepší koblihy na světě. Jak na to? Nezapomeňte dodržovat základní doporučení, využijte pár tipů a triků a samozřejmě si vyberte recept, který vás nejvíce zaujme.

Sdílet na Facebooku

Tipy a triky při přípravě koblih

Jak docílit toho, aby byly koblihy vláčné, nadýchané a naprosto neodolatelné? Přinášíme vám několik tipů a triků, které jistě oceníte.

  1. Aby koblihy nádherně voněly, můžete do těsta přidat vanilkový cukr, kapku rumu, citronovou nebo pomerančovou kůru či třeba muškátový oříšek či skořici.
  2. Když připravujete koblihy z kynutého těsta, myslete na to, že veškeré suroviny musí mít pokojovou teplotu.
  3. Při smažení do koblih nepíchejte vidličkou.
  4. Správně nakynuté koblihy se po šťouchnutí vrátí do svého původního tvaru.
  5. S tvarováním koblížků si dejte práci, aby byly krásně zakulacené a rovnoměrné.

Jak připravit dokonalé koblihy? Nejlepší recepty, které trhají rekordy., krok 1

Koblihy na tisíc způsobů

Koblihy si lze připravit na tisíc různých způsobů, ale všechny chutnají naprosto božsky.

Vyzkoušejte například koblihy:

  1. plněné marmeládou,
  2. obalované v cukru a skořici,
  3. zalité cukrovou polevou,
  4. americké, bavorské a spousty dalších.

Jak plnit koblihy?

Někteří doporučují plnit koblihy před smažením či pečením, jiní až po vystydnutí. Pokud plníte koblihy před tepelnou úpravou, připravte si nižší kolečka, která na sebe budete skládat a vždy mezi ně vložíte náplň a následně k sobě kolečka pečlivě spojíte.

Studené koblihy se plní snadněji, protože se dá do nich náplň vstříknout stříkačkou nebo se jejich střed či hrana opatrně nakrojí nožem a náplň se dovnitř dopraví s pomocí cukrářského pytlíku s co nejužší špičkou.

Sladké náplně koblih

Jahodová marmeláda je snad nejtradičnější náplní, ale co ji takhle vyměnit za mléčnou, hořkou či bílou čokoládu, Nutellu, žloutkový krém nebo slaný karamel? Přestože jsou sladké jahodové koblihy obalované v moučkovém cukru tradiční, zkuste být netradiční a naplnit je pokaždé jinou náplní.

Slané náplně koblih

Už jste někdy ochutnali slané koblihy? Marmeládu nahraďte nivou a slaninou, tuňákem nebo třeba tvarohem s pažitkou. Koblihy se dají po upečení či usmažení také podélně rozkrojit a namazat oblíbenou pomazánkou nebo třeba pomazánkovým máslem a naplnit smaženými vajíčky.

Koblihy smažené v oleji

Jak se stát mistry koblih smažených v oleji?

  1. Koblihy smažte v horkém oleji a na jeho množství rozhodně nešetřete. Teplota oleje by se měla pohybovat v rozmezí od 165 do 170 °C.
  2. Myslete na to, že se vám při smažení koblížky nafouknou, proto jich na pánev dávejte raději méně.
  3. Během smažení koblihy nezapomeňte otočit. Z každé strany byste měli koblihy smažit přibližně dvě minuty.

Pokud máte rádi smažené koblihy v oleji, věnujte jim pozornost a po celou dobu je kontrolujte, aby se vám nespálily.

Koblihy pečené v troubě

Podobně jako buchty, i koblihy pečené v troubě jsou vynikající.

Jak na to?

  1. Troubu řádně vyhřejte podle doporučení daného receptu, nejčastěji na 180 nebo 190 °C.
  2. Koblihy pečte buď v plechu na muffiny, nebo na plechu, který buď pečlivě vymažete tukem, nebo vyložíte pečicím papírem.
  3. Pečte dozlatova. Zpravidla to trvá 15 až 20 minut. Jakmile na povrchu zezlátnou, máte hotovo.

Kynuté, nebo nekynuté?

Koblihy se tradičně připravují z kynutého těsta, ale když není času nazbyt, můžete využít netradiční „rychlorecepty“.

Čím je droždí v receptech nejčastěji nahrazováno?

  1. majonézou
  2. jogurtem
  3. tvarohem
  4. smetanou

Koblihy jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně a v různých podobách se vyskytují po celém světě. Připravte si lahodné domácí koblihy a nechte si chutnat.

Recepty na nejlepší koblihy pečené v troubě, kynuté a nekynuté.

1. Koblihy pečené v troubě

O trochu zdravější varianta super sladké dobroty. Domácí koblihy pečené v troubě. Mňamka! Vím, že někdo to už koblížky nenazývá, jsou to spíše pečené buchty, ale já to volám stále koblihy. Někdy je smažím a někdy vložím do trouby a nestarám se :) Upeču najednou všechny, nejsou mastné a například mně chutnají více než ty pravé smažené :) Autor: Petra

Recept najdete ZDE

Recept Koblihy pečené v troubě

2. Koblihy bez kynutí, připravené z kefíru

Kefír jako základ těsta na přípravu koblíh. Mňam! Zvykla jsem přidávat i obyčejné mléko namísto kefíru, ale není to ono. Kefír je přece jen kefír a netřeba ho zaměňovat. Někdy originální recepty jsou nejlepší. Určitě vyzkoušejte. Nebojte se toho smažení, někdy si musíme dopřát i takové kaloričtější jídla. Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Koblihy bez kynutí, připravené z kefíru

3. Bavorské vdolečky jako peříčko

Byly báječný! Jako peříčko. Manžel mi je skoro nenechal ani vyfotit ;) Autor: Lacusin

Recept najdete ZDE

Recept Bavorské vdolečky jako peříčko

4. Koblihy bez oleje pečené v troubě

Ano vím, že někteří mi napíší, že toto už nejsou koblihy, ale pečené buchty. Ale je to těsto na koblihy, takže pro mě to zůstanou koblihy, i když se nevysmáží. Pečeme je spolu s náplní - já tentokrát použila klasickou nutelu. Autor: Jaja

Recept najdete ZDE

Recept Koblihy bez oleje pečené v troubě

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář