Večeře pro štíhlý pas: 10 vynikajících receptů na saláty, které Vás zbaví zbytečných kil navíc.

Fantastické recepty na saláty, které pomohou každému, kdo má ambici zhubnout. Nezapomeňte, že všechny nezdravé suroviny jako například tatarská omáčka, majonéza, případně pokud má pro Vás mnoho kalorií i zakysaná smetana, můžete vyměnit za bílý nízkotučný jogurt. Saláty jsou skvělá volba při hubnutí. Zasytí, jsou rychle připraveny a můžete je připravit na milión způsobů.

Večeře pro štíhlý pas: 10 vynikajících receptů na saláty, které Vás zbaví zbytečných kil navíc.

1. Lehký kuřecí salát se zálivkou ze zakysané smetany a dijonské hořčice

, krok 1

Budeme potřebovat: 200 g fazole v konzervě, 1 ks okurka, 70 g tvrdý sýr, plechovka kukuřice, 1 PL olivový olej, 3 PL zakysaná smetana, 1 PL dijonské hořčice, pár kapek citronová šťáva, 200 g kuřecí prsa, krajíc chleba, podle chuti sůl a pepř.

Postup: Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi dozlatova. Dáme bokem vychladnout. Ve velké misce smícháme omyté fazole, kukuřici, nakrájenou okurku, na kostičky nakrájený tvrdý sýr. Přidáme studené maso a promícháme. Připravíme dresink. Zakysanou smetanu utřeme s dijonskou hořčicí, přidáme pár kapek citrónové šťávy a lžíci olivového oleje. Zalijeme salát, přidáme ještě krutony z chleba (chléb na suché pánvi osmahneme dozlatova), sůl a pepř a podáváme.

2. Brokolicový salát s kuřecím masem

, krok 2

Budeme potřebovat: 2 ks kuřecí prsa, 1 ks brokolice, 250 g nízkotučný tvrdý sýr, podle chuti sůl a pepř, podle chuti zakysaná smetana nebo bílý jogurt.

Postup: Kuřecí prsa očistíme a vcelku je uvaříme v osolené vodě spolu s brokolicí. Uvařenou brokolici nakrájíme na menší růžičky a kuřecí masíčko nakrájíme na nudličky. Chcete-li mít menší kousky masa, stačí prso natrhat rukama. Osolíme a opepříme podle chuti, přidáme nastrouhaný sýr. Můžete přidat i prolisovaný česnek nebo jiné bylinky dle vlastní chuti a podle toho co najdete doma v lednici. Přidáme zakysanou smetanu, promícháme a minimálně na půl hodinu odložíme do ledničky a můžeme podávat.

 

3. Fazolkový salát jako příloha nebo hlavní jídlo

, krok 3

Budeme potřebovat: 300 g mražených fazolek, 1 ks klobása, 3 ks vařená vejce, 2 ks vařené brambory, 3 PL tatarky nebo bílého jogurtu, dle chuti sůl, pepř.

Postup: Zmrzlé fazolky vložíme do vařící vody, osolíme a vaříme 2 minuty. Slijeme a propláchneme studenou vodou. Klobásu pokrájíme a osmahneme na pánvi dozlatova. Přidáme k fazolkám. Dále přidáme nadrobno pokrájené vejce a brambory a tatarku. Dosolíme a dopepříme dle chuti. Zamícháme, dáme vychladit a podáváme. My tento salát zvolili jako přílohu k pečenému kuřeti.

 

4. Míchaný zeleninový salát se zakysanou smetanou

, krok 4

Budeme potřebovat: 2 ks rajče, 1 ks okurka, 1 ks cibule, 1 stroužek česnek, 1 ks feferonka, 50 g cizrna, 50 g kukuřice, 1 ks ledový salát, 2 lžíce olivový olej, 2 lžíce zakysaná smetana nebo bílý jogurt, 1/2 lžíce hořčice, 2 lžíce ocet, sůl, pepř.

Postup: Rajčata, okurku, cibuli nakrájíme na kostičky, salát na menší kousky, přidáme všechny ostatní suroviny jako kukuřici, cizrnu, feferonky, na drobno nakrájený česnek a to vše zalijeme připraveným dresinkem - utřeme olivový olej se špetkou pepře a soli, přidáme zakysanou smetanu a ochutíme to ještě octem a hořčicí. Vše důkladně promícháme a odložíme na půl hodinu do chladničky, aby se všechny chutě propojily.

 

5. Květákový salát se šunkou

, krok 5

Budeme potřebovat: malý květák /cca 300 g/, 6 ks cherry rajčátek, 1 ks šalotka, 150 g šunky od kosti, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany nebo jogurtu, 2 vrchovaté lžíce majolky nebo jogurtu nebo nízkotučné majonézy, mletý bílý pepř, sůl, 2 lžíce citronové šťávy, hrst zelené natě z cibulky.

Postup: Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě, do které přidáme citronovou šťávu, uvaříme na skus cca 10 minut. Na sítku necháme okapat a zchladnout. Zakysanku smícháme s majolkou, osolíme a přidáme bílý pepř. Šalotku a šunku nakrájíme na drobné kostičky, rajčátka na půlky, jarní cibulku na proužky. Všechno promícháme, případně dosolíme. Necháme vychladit. Podáváme s pečivem.

 

7. Babylónský salát od Adanecky

, krok 6

Budeme potřebovat: 60 dkg kuřecí prsa, 2 lžíce koření Gyros, 4 lžíce oleje, 1 ks ledový salát, 2 bal. zelené olivy, 1/2 ks salátová okurka, 3-4 ks rajče, 100 g těstoviny, 120 g camembert, 220 g syrovátkový sýr Pilos 13%, Jogurtová zálivka: 2 bal. bílý jogurt, 2 lžíce citronová šťáva, 2 lžíce oleje, 1 lžička kr. cukr - lze vynechat, 1/2 lžičky sůl, špetka pepř.

Postup: Asi 60 dkg masa nakrájíme na kostičky, přidáme 2 lžíce koření Gyros (Vitana), 4 lžíce oleje, promícháme, necháme marinovat. Mezitím si omyjeme půl menší hlavičky ledového salátu, natrháme na kousky, přidáme 2 balení zelených oliv (1 bal. = 160 g), půl salátové okurky pokrájené na tenké půlměsíčky, 3-4 kusy rajčat pokrájených na proužky, 100 gramů uvařených těstovin (např. Farfalle ...), 1 ks (120 g) sýr Camembert (Bluedino) nakrájený na malé trojúhelníky, 1 ks rozdrobeného syrovátkového sýra Pilos 13% (220 g). Promícháme, uložíme na talíř, přelijeme jogurtovou zálivkou, množství dle chuti. Na pánvi si opečeme kuřecí kousky do hněda a položíme na vrch salátu. Jogurtovou zálivku si připravíme takto: 2 bílé jogurty, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce oleje, 1 lžičku krystalového cukru, 1/2 lžičky soli a na špic nože mletého pepře. Ať se vydarí. Je vynikající!

 

8. Lahodný salát s fazolemi

, krok 7

Budeme potřebovat: plechovka červené fazole, 200 g vařené hovězí nebo roštěná, 1 ks červená cibule, 1 ks červená paprika, 1/2 ks feferonka, 3 stroužky česnek, 50 g vlašské ořechy, koriandr, salát, pepř, sůl, olivový olej, vinný ocet.

Postup: Uvařené maso nakrájíme na drobno. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, papriku na proužky. Z feferonky odstraníme semínka a nakrájíme ji na drobno. Česnek nasekáme nebo prolisujeme a přidáme k feferonke, cibuli a paprice. Promícháme, přidáme nakrájené maso, fazole, koriandr, nakrájený salát a nasekané oříšky. Salát důkladně promícháme, ochutíme solí a pepřem, přidáme 1 lžíci octa a 4-5 lžic olivového oleje.

 

10. Neskutečně dobrý zelný salátek

, krok 8

Budeme potřebovat: 1/2 hlávky zelí, 1 ks mrkev, 1 ks cibule, 200 g majonéza nebo bílý jogurt, 40 ml ocet, 1 PL citronová šťáva, 2 PL kr. cukr, 1 lžička sůl, špetka pepř.

Postup: Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Promícháme. V druhé misce smícháme majonézu s cukrem, solí a pepřem, celé to ochutíme citrónovou šťávou a octem. Vše spolu promícháme, odložíme do lednice na minimálně hodinu a můžeme podávat.

 

11. Salát z červené řepy

, krok 9

Budeme potřebovat: 300 g vařená červená řepa, 2 ks vejce, 80 g strouhaný sýr, 3 PL bílý jogurt, špetka sůl, pepř, mletá červená paprika, stroužek česneku.

Postup: Uvařenou červenou řepu nakrájíme na malé kostičky, přidáme nakrájená uvařená vajíčka, nastrouhaný sýr, bílý jogurt a prolisovaný česnek. Vše spolu promícháme, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme i mletou červenou papriku a takto připravený salát odložíme na minimálně půl hodinu do chladničky. Podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako pohoštění pro hosty na různé oslavy.