Ajvar - zavařená papriková pomazánka na zimu

Dnes jsem se hrála s paprikou a vyšla z toho papriková pomazánka, na kterou se vždy těšíme během zimy. Rajčatový protlak můžete vyměnit za čerstvá pomletá ​​rajčata a tak použijete vše ze zahrady. Pomazánka se hodí na chlebíček, k hranolkům, na pizzu, k vařenému masu nebo na bramboráky. Autor: Ivana

Přidal:, 20.8.2019
Kategorie: Pomazánky, Zavařeniny
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Ajvar - zavařená papriková pomazánka na zimu

Suroviny

3 kgočištěné červená paprika
70 gčesnek
40 gsůl
40 gkr. cukr
150 mlolej
150 mlrajský protlak nebo čerstvě mletá rajčata
50 mlocet

Postup přípravy

  1. Připravíme si mlýnek na maso a papriku pomeleme. Používám mlýnek s nejmenšími otvory.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Přidáme ostatní suroviny (použila jsem rajčatový protlak), přivedeme do varu a 25 minut vaříme, aby to mírně vřelo.
  3. Uvařenou pomazánku plníme do čistých sklenic a pořádně uzavřeme. Sterilizujeme ve vroucí vodě (vodu dáme do hrnce až po okraj víčka - 1 cm) cca 25 minut.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Pomazánku necháme na pracovní desce při pokojové teplotě vychladnout a odložíme do tmavé a chladné místnosti.