Babiččina klasika - Výborný jablečný koláč

Výborný a hlavně šťavnatý jablečný koláč podle receptu od mé babky. Teď jsem už babička já a velmi ráda peču pro svá vnoučata tyto i mnou oblíbené koláče, které si pamatuji z dětství. Autor: Blažena

Přidal:, 26.9.2019
Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky, Koláče, cukroví, Podle ovoce, Jablka
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Babiččina klasika - Výborný jablečný koláč

Suroviny

Těsto:
350 ghladká mouka
150 gmoučkový cukr
250 gPalmarín (hera)
2 ksžloutky
1 balíčekprášek do pečiva
Náplň:
1 kgstrouhaná jablka
150 gkrystalový cukr
1 balíčekvanilkový cukr
mletá skořice
Na vrch:
moučkový cukr
vanilkový cukr

Postup přípravy

  1. Těsto: mouku smícháme s práškem do pečiva, prosejeme přidáme Palmarín, žloutky, moučkový cukr a vypracujeme hladké těsto.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu rozválíme na pomoučeném vále na velikost plechu, těsto dáme i na boky.
  3. Navrstvíme připravená jablka. Přikryjeme druhou polovinou těsta.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Potřeme mlékem, propícháme vidličkou a upečeme. Plech rozměr 30x40 cm. Teplota 180 ° C 30 minut nebo podle potřeby.
  5. Náplň: jablka nastrouháme na hrubém strouhadle, necháme chvíli odstát, šťávu slijeme, přidáme cukr, vanilkový cukr a mletou skořici podle chuti.Tip: Jahodový džem bez chemie
  6. Po upečení posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská