NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Banánový cheesecake s karamelovou polevou
Banánový cheesecake s karamelovou polevou
Recept Banánový cheesecake s karamelovou polevou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   28.2.2015

Banánový cheesecake s karamelovou polevou

Výborná kombinace skvělých surovin. Banány, karamel, sušenky a pekanové ořechy = TOP !!! Mňamka!

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Banánová vrstva:

2 lžíce
máslo
1/4 šálku
hnědý cukr
1 lžička
vanilkové aroma
1 lžíce
rum
3 ks
banány

Smetanová náplň:

500 g
smetanový sýr
4 lžíce
moučkový cukr
2 lžíce
máslo
3 ks
vejce
2 lžičky
vanilkový extrakt
1 lžička
rumový extrakt (nebo rum)

Karamelová poleva:

1,5 šálku
kr. cukr
1/4 šálku
voda
1 lžíce
citronová šťáva
1 šálek
smetana ke šlehání

Základ:

1 bal.
sušenky
1/2 šálku
pekanové ořechy
1/4 šálku
máslo
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si kulatou formu na pečení. Dno vyložíme papírem a boky vymažeme máslem. Zvenku si formu obalíme alobalem - pořádně utlačíme alobal, protože dort budeme péct ve vodní lázni. Voda se nesmí dostat do vnitřku formy.
  2. Základ: Sušenky si nadrtíme na drobno, přidáme namleté ​​ořechy a přidáme rozpuštěné máslo. Promícháme a tuto hmotu navrstvíme na dno formy. Takto připravený základ ve formě vložíme do vyššího plechu, do kterého jsme nalili vodu (tak, aby byla zakryta 1/3 kulaté formy). Pečeme 10 - 12 minut při teplotě 180 stupňů.
  3. Banánová vrstva: V hrnci si ropustíme máslo a cukrem, přidáme vanilku, rum a nakonec i banány, které jsme si nakrájeli na kolečka. Jemně promícháme a navrstvíme na upečený základ (základ musí být chladný).
  4. Smotanová plnka: Smetanový sýr si utřeme s cukrem do pěny, přidáme máslo a vajíčka. Vajíčka přidáváme postupně a za každým důkladně vymícháme. Nakonec přidáme vanilkový a rumový extrakt. Dobře promícháme a navrstvíme na banány. Dáme péct do vodní lázně. Pečeme při teplotě 180 stupňů prvních 30 minut a následně teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme dalších 30 - 40 minut. Upečený dort vyjmeme z vodní lázně a necháme vychladnout (trvá to cca 2 hodiny).
  5. Karamelová poleva: Do vody si přidáme citrónovou šťávu a cukr. Vaříme bez míchání a když hmota začne pomalu měnit barvu, začneme míchat. Když nám hmota dostane barvu jantaru, odstraníme z ohně a opatrně přidáme smetanu (začne náhle bublat). Promícháme a vrátíme zpět na oheň. Pokračujeme ve vaření (obsah se sníží téměř o 1/3) cca 5 minut. Následně necháme vychladnout. Takto připravenou karamelovou polevu navrstvíme na chladný cheesecake a necháme zchladit.
  6. Nakrájíme na úhledné řezy a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář