Bramborové lokše - bandurníky

Někde se jmenují placky, někde bandurníky, někde pouze lokše, někde placky, no všude jinak ale všude chutnají stejně dobře. Brambory s moukou vypracujete, uděláte placky, které opékáte na suché pánvi nebo v tom lepším případě na plotně jak to dělávali naše babky a po upečení je potíráme rozpuštěným máslem. Autor: Marta M.

Přidal:Marta Mlyn, 23.8.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Bramborové lokše - bandurníky

Suroviny

700 gbrambor
300 ghladké mouky
máslo na potírání

Postup přípravy

  1. Brambory si uvaříme v osolené vodě, když jsou uvařené scedíme je a rozmačkáme. Necháme vychladnout. Přidáme hladkou mouku a vypracujeme hladké těsto.
  2. Z těsta uděláme váleček, který pokrájíme na 3 cm kousky. Každý kousek rozválíme na placku a z obou stran pečeme na suché pánvi nebo na plotně.
  3. Po upečení obě strany potíráme rozpuštěným máslem nebo vepřovým sádlem.
  4. Gramáž surovin není zcela přesná. Dělám to od oka a záleží i na kvalitě mouky. Některá saje více, některá méně a samozřejmě záleží i na bramborách.