NejRecept.cz Dezerty Moučníky Chalupářský hruškový koláč
Chalupářský hruškový koláč
Recept Chalupářský hruškový koláč
Dvě v troubě Dvě v troubě    ·   19.9.2017

Chalupářský hruškový koláč

Dala jsem si za ukol upect na chalupe a podminky byly opravdu bojove. Na fotkach muzete videt skromnou kuchynku, kde jsme v zapeti zjistili, ze plotna funkcni neni. Nevadi, hlavne, ze trouba jede :). Pak tu byla chrapajici pomocnice v kuchyni, a abych si rozpustila maslo, med a cukr, musela jsem vybehnout ven a tento krok provest u udirny. Takze se ze me stala vyuzena Nada. Ale zvladli jsme to. Ted uvidime, jak to vsechno dopadne a snad si i na hruskovem kolaci se zazvorem, skorici a medikem pochutname. Autor: Dve v troube

Suroviny
5 ks
hrušek
100 g
másla
100 g
třtinového cukru
100 g
medu (nebo melasy)
125 ml
mléka
140 g
hladké mouky (může být i žitná)
1 lžička
mletého zázvoru (nebo čerstvého nastrouhaného zázvoru)
1 lžička
mletého skořice (nebo kardamonu)
1 lžička
sody na pečení
1 ks
vejce
Postup receptu
Vytisknout
  1. Předehřejte troubu na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Plech, velký 20×20 cm si vymažte a vyložte pečícím papírem. Hrušky oškrábejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Na dno připraveného plechu, rozložte hrušky řezem dolu.
  2. Do středního hrnce dejte máslo, med, třtinový cukr a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte, přidejte mléko a nechte trochu zchladnout.
  3. Do střední nebo menší mísy, prosejte mouku spolu s kořením a sodou na pečení. Tuto moučnou směs přidejte k máslové a promíchejte. Na závěr ještě přidejte vejce a těsto je hotové. Přelijte jím připravené rozložené hrušky a dejte péct přibližně na hodinu.
  4. Otestujte špejlí. Přestože těsto má být ve výsledku lepkavé, špejle musí vyjít ven čistá. Nechte důkladně vychladnout a poté servírujte.

Zdroj: Dvě v troubě

Komentáře k receptu
tesina    ·   28.11.2020   ·   Odpovědět   ·  

Nevim kde nastala chyba, kazdopadne po hodine peceni pridany stupne na 150’ C a jeste pul hodky se dodelaval, jinak by snad nebyl. Musela jsem ho preklopit do jineho pekace, jinak by skrz hrusky a mekkost nesel narezat a vyndat. Chutove ale vyborny.

Lenka Saiz    ·   8.11.2020   ·   Odpovědět   ·  

skvělý recept! děkuji přidala jsem také trochu rumu, tím se nikdy nic nezkazí...))

NejLucka NejLucka    ·   9.11.2020   ·   Odpovědět   ·  

díky :)

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář