Chalupářský hruškový koláč

Dala jsem si za ukol upect na chalupe a podminky byly opravdu bojove. Na fotkach muzete videt skromnou kuchynku, kde jsme v zapeti zjistili, ze plotna funkcni neni. Nevadi, hlavne, ze trouba jede :). Pak tu byla chrapajici pomocnice v kuchyni, a abych si rozpustila maslo, med a cukr, musela jsem vybehnout ven a tento krok provest u udirny. Takze se ze me stala vyuzena Nada. Ale zvladli jsme to. Ted uvidime, jak to vsechno dopadne a snad si i na hruskovem kolaci se zazvorem, skorici a medikem pochutname. Autor: Dve v troube

Přidal:, 19.9.2017
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Chalupářský hruškový koláč

Suroviny

5 kshrušek
100 gmásla
100 gtřtinového cukru
100 gmedu (nebo melasy)
125 mlmléka
140 ghladké mouky (může být i žitná)
1 lžičkamletého zázvoru (nebo čerstvého nastrouhaného zázvoru)
1 lžičkamletého skořice (nebo kardamonu)
1 lžičkasody na pečení
1 ksvejce

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Plech, velký 20×20 cm si vymažte a vyložte pečícím papírem. Hrušky oškrábejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Na dno připraveného plechu, rozložte hrušky řezem dolu.
  2. Do středního hrnce dejte máslo, med, třtinový cukr a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte, přidejte mléko a nechte trochu zchladnout.
  3. Do střední nebo menší mísy, prosejte mouku spolu s kořením a sodou na pečení. Tuto moučnou směs přidejte k máslové a promíchejte. Na závěr ještě přidejte vejce a těsto je hotové. Přelijte jím připravené rozložené hrušky a dejte péct přibližně na hodinu.
  4. Otestujte špejlí. Přestože těsto má být ve výsledku lepkavé, špejle musí vyjít ven čistá. Nechte důkladně vychladnout a poté servírujte.

Zdroj: Dvě v troubě