NejRecept.cz Dezerty Nejlepší dezerty Panna Cotta Čokoládový (panna cotta) dort
Čokoládový (panna cotta) dort
Recept Čokoládový (panna cotta) dort
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Petra H Petra H    ·   8.3.2015

Čokoládový (panna cotta) dort

Výborný smetanový zákusek, plný kakaa a na vrchu nastrouhané čokoládové hobliny. Zvyknu připravovat takové řezy, ale teď mě napadlo, co tak to všechno dát do dortové formy. A vznikl z toho opravdu luxusní dezert, který si umím představit i na nějakou oslavu. A dokonce si ho umím představit i nepečený - základ vyměnit za klasickou sušenkový nepečený jako při cheesecaku. Autor: Petra

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

250 g
hladká mouka
1 ks
vejce
60 g
moučkový cukr
130 g
máslo
špetka
sůl
špetka
prášek do pečiva

Náplň:

1000 ml
smetana ke šlehání
60 g
kakao
150 g
moučkový cukr
20 g
želatina (12 ks plátků)
vanilka (nebo aroma)

Dále budeme potřebovat:

2 lžíce
meruňkový džem
4 lžíce
nasekané lískové ořechy
3 lžíce
kr. cukr
Postup receptu
Vytisknout
  1. Ze surovin na těsto si zpracujeme hladkou hmotu, kterou zabalíme do fólie a odložíme do lednice na půl hodinu. Pak ho na pomoučeném vále vyválíme do tvaru formy (průměr 24 cm). Formu vyložíme papírem. Troubu předehřejeme na teplotu 180 stupňů a plát těsta upečeme po dobu cca 15 minut. Před pečením těsto popícháme vidličkou.
  2. Krém: Želatinu si připravíme podle návodu na obalu. Cca 200 ml smetany smícháme s kakaem, cukrem a vanilkou. Zbylou smetanu zahřejeme na ohni (dáváme pozor, aby nezačala vřít) a vmícháme kakaovou smetanu - odstavíme. Vmícháme připravenou želatinu. Necháme vychladnout a jemně mixérem vyšleháme. Vylijeme na upečené těsto a dáme do lednice ztuhnout (2-3 hodiny).
  3. Boky těsta potřeme marmeládou a rukama navrstvíme oříšky, které jsme obalily v zkaramelizovanem cukru (Z kr. cukru na pánvi připravíme karamel. Když máme karamel hotový, přidáme nasekané ořechy a promícháme.) Zkaramelizované oříšky (nebo mandle) se dají zakoupit v obchodě - najdeme je pod názvem krokant. Vrch ozdobíme čokoládovými hoblinami. Dobrou chuť!
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář