Čokoládový šťavnatý cvikláč

Vynikající koláček, který je vhodný ke kávičce po vydatném obědě. Já jsem ho měla hotový do půl hodinky (čas bez pečení). Je opravdu velmi jednoduchý a velmi chutný. A i když se do těsta přidává cvika, nikdo kdo ochutnal ji vůbec neuhodl. Vůbec ji tam necítit. Koláček je šťavnatý a prudce čokoládový, takže milovníci čokolády si přijdou na své. Určitě vyzkoušejte a použijte pikantní džem, tehdy je nejlepší. Autor: Karambola

Přidal:Karambola, 31.7.2017
Kategorie: Moučníky
Čokoládový šťavnatý cvikláč

Suroviny

300 gčervená řepa
170 gmouka polohrubá
100 gčokoláda
125 gmáslo
170 gcukr hnědý
3 ksvejce
30 gkakao
1 bal.prášek do pečiva

Postup přípravy

  1. Červenou řepu jsem nejprve oloupala a nastrouhala na jemném struhadle. Nevaříme ji jak je uvedeno ve většině receptů. Je to sice náročnější na strouhání, ale nevadí.
  2. Máslo s čokoládou jsem rozpustila nad párou a nechala trochu vychladnout. Použila jsem kvalitní 78%tnou čokoládu.
  3. Vajíčka jsem vyšlehala s cukrem do pěny a postupně jsem přimíchala vlažnou rozpuštěnou čokoládu s máslem, nastrouhanou červenou řepu a na závěr mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
  4. Těsto vlijte do vyššího plechu, který jsme vystlali pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 ° C a pečte přibližně 30-40 minut.
  5. Povrch koláče jsem po upečení potřela pikantním domácím džemem (použila jsem džem z rybízu od mé mamky), polila rozpuštěnou vysokoprocentních čokoládou, do které jsem přidala trochu mléka, aby se lépe roztírala a při krájení nepraskala.