Copatý závin z tvarohového těsta

Jak z celkem obyčejného závinu udělat neobyčejný? Motejte! Tento recept je v podstatě tradiční, jen jeho forma je poněkud netradiční a já vám ukážu jak na to. Z tejto dávky vyšli 2 záviny. Autor: Barbora (Máma v kuchyni)

Přidal:admin, 6.12.2016
Kategorie: Moučníky
Copatý závin z tvarohového těsta

Suroviny

450 ghladké mouky
1 vanička(250g) tvarohu
250 gmásla
1/2 balíčku(tedy cca 7g) prášku do pečiva
jablka, rozinky, oříšky, kokos či jinou libovolnou náplň
vejce na potření

Postup přípravy

  1. Ze změklého másla, mouky, tvarohu a kypřícího prášku vypracujte vláčné těsto. Množství mouky mějte za lehce orientační, každá saje trošku jinak, ale při použití 450g byste podle mě už rozhodně neměli mít problém s lepivostí těsta. Těsto nechte půl hodinky odpočinout v lednici, aby se vám s ním lépe pracovalo.
  2. Odpočaté těsto vyválejte na placku o síle zhruba 5mm (já válím na silikonu a tudíž nepotřebuji podsypávat, ale klidně si ještě troškou mouky pomožte, a nebo vyválejte mezi dvěma pečícími papíry) a do jedné poloviny na ni tradičním způsobem navrstvěte náplň – pokud budete dělat v podobě klasického štrůdlu, pak tedy jablka, skořici, oříšky, rozinky, případně i cukr. Druhou polovinu těsta „naproužkujte“, tzn. nožem nebo rádýlkem nakrájejte na proužky o síle max. 1 cm (ideálně jich vytvořte počet dělitelný třemi ;)) a zapleťte do copánků. Čím tenčí proužky uděláte, tím hezčí copánky budete mít, avšak tím snáze se vám budou při pletení trhat.
  3. Polovinu těsta s náplní srolujte a pečlivě spojte oba konce tak, aby se vám při pletení nerozlepily.
  4. Pak už stačí jen šikovná otočka a závin je krásně omotaný copánky.
  5. Potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se konce dobře spojily a těsto nepraskalo a nevytékalo. Pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova – přibližně půl hodinky.

Zdroj: Máma v kuchyni