Cuketku omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme lžící semínka. Loupat nemusíme. Pak ji nahrubo nastroháme na slzičkovém struhadle, trochu posolíme a necháme vypotit. Přebytečnou vodu vymačkáme a slijeme.
Do mísy dáme nastrouhanou a vymačkanou cuketu, přidáme všechny ingredience a promícháme. Sýr a cibuli taktéž nahrubo nastrouháme, česnek rozmačkáme a uzeninu nakrájíme na kostičky. Podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky najemno nasekáme.
Velký pekáč se zvýšeným okrajem vypamažeme tukem nebo vystříkáme olejovým sprejem a vysypeme strouhankou.
Cuketovou směs pomocí stěrky zarovnáme do plechu a v troubě na 200 st. zapékáme 40 minut. Pak teplotu zvýšíme na 220 a ještě zapékáme dalších 15 min. dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem. Výborné jsou i tzatziky. Cukeťák je výborný i zastudena.
Výborný, dělala jsem už loni, teď i jen z brambor, když cukety ještě nejsou.