Cuketový salát s mrkví a cibulí na zimu

Salát, na kterém si pochutnáte i v zimě. Fantastický cuketový salát s mrkví a cibulí k jakémukoliv hlavnímu jídlu. Nyní je cuket mnoho, proto je třeba přemýšlet jako je zužitkovat. Většinou se připravují cuketové placičky nebo cuketový koláč, ale třeba myslet i na zimu. Vždyť i v zimě bychom snědli domácí salát z cukety.

Přidal:admin, 24.7.2017
Kategorie: Zavařeniny, Zdravé recepty, Saláty
Cuketový salát s mrkví a cibulí na zimu

Suroviny

1 kgcuketa
170 gcibule
170 gmrkev
4 stroužkyčesnek
85 mlolej
1/2 ČLpepř
50 mlocet
1 PLsůl
60 gkr. cukr

Postup přípravy

  1. Připravíme si všechny suroviny, vše omyjeme, očistíme a dobře osušíme.
  2. Cuketu nastrouháme na struhadle (tenké nudličky), přikryjeme bavlněnou utěrkou a necháme odstát. Cuketa pustí vodu, kterou slijeme.
  3. Mrkev nastrouháme na struhadle jako cuketu, cibuli a česnek nakrájíme na měsíčky a vše dáme do jedné misky. Přidáme sůl, pepř, ocet, cukr a promícháme. Necháme znovu odstát minimálně 3 hodiny.
  4. Cuketa znovu pustí šťávu, tak to ještě jednou pořádně promícháme. Šťávu již nevylévejte.
  5. Připravíme si sklenice, které pořádně omyjeme a osušíme. Namačkáme salát, zalijeme šťávou a pohár uzavřeme.
  6. Dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou do poloviny sklenice a stopneme 15 minut od bodu varu. Sklenice vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout zakryté utěrkou.

Zdroj: Povar