Domácí huspenina (sulc)
Toto jídlo se mi spojuje s dětstvím. Tehdy se ještě tradičně chovali prasátka a zabíjačka byla normální záležitostí na vesnici. Každý pomáhal, každý dostal nějaký kousek z prasátka a vyráběly se samy dobroty. Mezi tyto dobroty patří i domácí huspenina, kterou dnes dělávám z kolena. K tomu kousek chleba a můžeme si pochutnávat. Autor: Naďa I. (Rebeka)
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
SUROVINY
1 ksvepřové koleno
2 ksvepřové nožičky
1 ksmrkev
1 kspetržel
kusceleru
3 ksbobkové listy
1/2 lžícecelého černého pepře
10 kuličeknového koření
dle chutisůl
1 lžíceocta
- Očištěné koleno a nožičky vložíme do studené vody, přidáme všechny ingredience vyjma soli a octa a uvedem k varu.
- Ze začátku sbíráme šum. Po hodině přidáme lžičku soli a vaříme tak dlouho, dokud se nám maso nezačne oddělovat od kosti. V té chvíli vyjmeme koleno i nožky a vývar přes plátýnko přecedíme do čistého hrnce. Maso zbavíme kostí, kůží a překrájíme na kousky. Vývar varem zredukujeme na cca 750 ml. Dle chuti dosolíme a přidáme lžíci octa.
- Znovu přecedíme přes plátýnko, necháme trochu vychládnout a naběračkou odebereme tuk. Překrájené maso promícháme s polovinou vývaru, přendáme do vhodné nádoby (zapékací miska, pekáček nebo malé formičky) a naběračkou opatrně nalejeme zbytek vývaru.
- Přiklopíme nebo dáme fresh folii a necháme ztuhnout. Podáváme s čerstvě pomletým pepřem, octem, cibulí a čerstvým chlebem.
Můj blog: Vaření s Tomem
KOMENTÁŘE K RECEPTU