Domácí koblihy s malinovou pěnou

Dnes bude opět zavařovací den. Tak hned ráno něco připravit, abychom nemuseli během zavařování odcházet k vaření. Polévka zůstala od včera (zvyknu dělat kyselé polévky právě proto, aby se s koblížkami dokonale doplnili, dnes to bude zelní) a koblihy zasytí. Zatímco se všichni vyberou z postele, už budou hotové. Autor: Milka

Přidal:, 15.8.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Čas přípravy:
Čas vaření:
Domácí koblihy s malinovou pěnou

Suroviny

Těsto:
1 kgpolohrubé mouky
0,5 kghladké mouky
900 mlmléka
6 PLrumu
160 gmásla
6 ksžloutků
6 kopcovitých PLmoučkového cukru
špetkasoli
2 kostkydroždí
Pěna:
4 ksbílky
4 PLkr. cukr
1 PL povidla nebo 2,5 dl kompotu nebo ovoce /maliny, jahody, .../

Postup přípravy

  1. Uděláme si kvásek, ostatní suroviny kromě másla smícháme, přidáme kvásek a nakonec máslo. Vypracujeme těsto a necháme asi 1 hodinu kynout.
  2. Vyválíme na tloušťku 1 cm a kulatou formičkou vykrajujeme koblihy a necháme podkynout. Když se koblihy nadzvedli, pohárkem uděláme důlek.
  3. Pečeme v horkém oleji, nejprve "děravou" stranou dolů, potom obrátíme.
  4. Hotové obalíme v cukru, dáme povidla nebo pěnu. 4 bílky a 4 PL kr. cukru vyšleháme, přidáme 1 PL povidel nebo 2,5 dl kompotu nebo ovoce /maliny, jahody ... / a došleháme...