Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Tradiční dukátové buchtičky s vanilkovým krémem.

Přidal:, 7.11.2015
Kategorie: Buchty, Dezerty, Oběd, Dukátové buchtičky
Recept Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Suroviny

Na buchtičky:
500 ghladké mouky
300 mlmléka
3/4 kostičky čerstvého droždí
1 lžičkasoli
3 lžícekrupicového cukru
70 gHera máslová
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
2 ksžloutky
A ještě:
30 g másla na vymazání pekáčku a potíraní buchtiček
Na krém:
750 mlplnotučného mléka
1 bal.vanilkový pudink Dr. Oetker Originál
3 - 4 lžícekrupicového cukru
1 ksvanilkový lusk, resp. dřeň z něj
3 ksžloutky
2 lžícerumu
1 lžícemásla

Postup přípravy

  1. Kdo má, použije pekárnu zvyklým způsobem: Sypké, tekuté, nechat vymíchat a vykynout. Nebo klasicky: Z jedné lžíce vlažného mléka, lžíce cukru (odebranou z celkového množství v rcp) a lžíce hladké mouky umícháme kašičku a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Do mísy prosijeme mouku, ve zbylém mléce rozmícháme žloutky, všechny ostatní suroviny taktéž přidáme do mísy a nakonec i kvásek. Vymícháme pružné nelepivé těsto a necháme hodinu kynout. během kynutí alespoň 1x prohněteme.
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na podložku, kterou jsme si zlehka poprášili hladkou moukou, a rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého dílu vyválíme hada cca 2 cmširokého. Nakrájíme na stejné časti, utvoříme kuličky a vyskládáme do vymazaného pekáčku. Boky buchtiček taktéž pomašlujeme máslem a pak ještě natřeme shora.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. V pekáčku necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme v troubě na 200 st cca 15 minut dozlatava.
  5. Odměříme si 500 ml mléka, dáme do něj vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku a pomalu zahříváme.Ve 200 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek. Jakmile začne mléko vřít, přidáme pudink, cukr a necháme na mírném plameni vařit cca 3 minuty.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Ve zbývajícím mléce rozmícháme žloutky a přidáme do pudinku. NEVAŘÍME! Necháme prohřívat do zhoustnutí těsně pod bodem varu. Nakonec přidáme rum a máslo.

Autor: Naďa I. (Rebeka)