NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Cuketová Džem ze žluté cukety s citronem
Džem ze žluté cukety s citronem
Recept Džem ze žluté cukety s citronem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Janaha    ·   6.9.2016

Džem ze žluté cukety s citronem

Vyzkoušejte si na zimu udělat zásoby cuketového džemu s citronem. Jen cuketa, citrony a cukr vám postačí na přípravu sladké dobroty. Autor: janaha

Suroviny
1 kg
očištěné žluté cukety
4 ks
středně velké citrony
500 g
krystalového cukru
Postup receptu
Vytisknout
  1. Jako první si (nejlépe hned následující den předem) připravím poháry. Já to dělám tak, že vyumývané a od vody Odkapanou sklenice ještě vložím do dobře vyhřáté trouby (cca 180 °), kterou ale hned vypnu a poháry v ní nechám vychladnout.
  2. Cukety očistíme (oloupeme, vydlabeme) a nakrájíme na menší kousky. Citrony také oloupeme a odstraníme i bílou část pod slupkou (jako když loupeme pomeranče nebo grepy k jídlu). Nakrájíme na plátky, vybereme všechny zrníčka a nakrájíme na menší kousky.
  3. Nakrájené cukety a citrony dáme do hrnce se silným dnem a zasypeme cukrem. Pomalu vaříme, dokud cuketa nezměkne. Vypneme, necháme chvilku vychladnout a pak rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou masu.
  4. Pak ještě jednou krátce převaříme. Horký džem nalijeme do suchých a čistých sklenic a rychle ho (ještě horký) zavíčkujeme.
  5. Sklenice naskládáme na plech a vložíme do vyhřáté trouby (cca 180 °), kterou ale hned vypneme a poháry v ní necháme vychladnout. Je to něco jako moje obdoba staré techniky, kterou používali naše babičky (horký džem zabalit do deky a nechat vychladnout).
  6. Vychladlý džem odložím na chladné a tmavé místo.

* Poznámka: Na tento džem jsou vhodné větší přerostlé cukety. Já jsem dala i jednu menší cuketka se slupkou, kvůli barvě. Pokud dáte pouze oloupané cukety, džem bude mít trochu bledší barvu. Do džemu by se zcela jistě hodila i nastrouhaná citronová kůra. Já jsem měla jen obyčejné (chemicky ošetřené) citrony, takže kůru jsem nedávala. Tento džem není vhodný pro plnění různých buchet a rohlíčků, protože při pečení vytéká. Toto je spíše řidší džem na natírání, např. vánočního cukroví, do zákusků nebo na chléb.

Můj blog:Recepty z mojej kuchyne

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář