NejRecept.cz Dezerty Koláče Fantastická marlenka bez válení s krémem ze zakysané smetany
Fantastická marlenka bez válení s krémem ze zakysané smetany
Recept Fantastická marlenka bez válení s krémem ze zakysané smetany
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Fantastický medový zákusek. Hotový je opravdu velmi rychle a příprava je neskutečně jednoduchá. Krém ze zakysané smetany dodá lehkost a nadýchanost. Autor: Karmabola

Karambola Karambola    ·   6.11.2021

Fantastická marlenka bez válení s krémem ze zakysané smetany

Fantastický medový zákusek. Hotový je opravdu velmi rychle a příprava je neskutečně jednoduchá. Krém ze zakysané smetany dodá lehkost a nadýchanost. Autor: Karmabola

45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

160 g
máslo
180 g
med
1,5 lžičky
jedlá soda
4 ks
vejce
špetka
sůl
150 g
moučkový cukr
250 g
polohrubá mouka

Krém:

700 g
zakysaná smetana
150 g
moučkový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
  1. Máslo a med dáme do hrnce ohřát. Když začne vřít, přidáme jedlou sodu. Mícháme asi dvě minuty, dokud hmota nezíská pěknou hnědou barvu a odstavíme. Vezměte si větší hrnec, aby vám hmota neprotekla přes okraj - po přidání sody začne máslo s medem kypět. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Vajíčka utřeme s moučkovým cukrem a špetkou soli do pěny, zašleháme vychladlou medovou hmotu a promícháme. Na závěr přidáme prosetou mouku a promícháme. Připravené těsto nalijeme na plech s pečícím papírem (42x32 cm) a dáme péct.
  3. Pečeme při teplotě 180 stupňů 15 minut. Po upečení necháme vychladnout. Kraje odkrojíme a odložíme stranou (pomocí mixéru rozmixujeme na prášek - budeme sypat na vrch a boky). Následně těsto překrojíme na polovinu a opatrně překrojíme těsta i podélně. Dostaneme 4 ks, které střídavě ukládáme na sebe s krémem.
  4. Krém připravíme jednoduše - zakysanou smetanu 20% vyšleháme s cukrem a vanilkou do pěny. Posypeme vrch i boky a odložíme do chladničky.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Miluška.M    ·   4.9.2023   ·   Odpovědět   ·  

Objevila jsem recept na Vaši Marlenku a ihned jsme se pustily s dcerkou do pečení. Skvělý recept, vše se povedlo. Smetana sice byla řidší, ale pomohly jsme si pomocí špejlí a pečícího pap. Aby pláty držely na sobě a nerozjížděly se zajistily jsme je špejlemi a vytékající krém zvednutím papíru kterým jsme marlenku vypodložily. Daly zchladit a asi za hod. jsme posypaly drobečky, opět použily papír i navrch a zatížily dřevěným prkýnkem, čímž jsme docílily rovného tvaru. Při okrajování a porcování jsme použily školní pravítko, aby marlenka měla pravidelný tvar a zákusek nemá chybu. Přidaly jsme si Vaši Marlenku do rodinných receptů. Děkujeme ❤

Aneta Jedličková    ·   15.6.2023   ·   Odpovědět   ·  

Celá vejce prosím? Děkuji

Veronika Bartošová    ·   7.8.2023   ·   Odpovědět   ·  

Ano

VeronikaVeka    ·   21.3.2023   ·   Odpovědět   ·  

Doporučuji nejdříve udělat krém a dát do lednice, aby trochu stuhl, jinak je docela řídký a hůř se s jim pracuje. A čím krájíte upečené těsto? Aby bylo fakt rovně rozkrájené? Jinak marlenka super, Doporučuji ještě jíst až na druhý den, aby v lednici ztuhl ten krém a dostal se do těsta. K posypce nahoru jsem přidala cca 50-100g rozemletých vlašských ořechů. Naše marlenka byla velká cca 25x20 a na výšku asi 7-8cm.

Veronika Bartošová    ·   7.8.2023   ·   Odpovědět   ·  

Pekla jsem to jako 4 pláty a bylo vyřešeno. Jinak jsou buď speciální cukrářské pomůcky, popř po domácku: dejte na kraje 2 stejné předměty, dle požadované šířky (např. špejle, příborové nože,...). Ostrým, ideálně vroubkovatým/vlnitým nožem krájejte tak, aby nůž stále "ležel" na předmětech na krajích.

Renáta Verona    ·   7.1.2023   ·   Odpovědět   ·  

Prosím vás, ten krém vám stuhol? Mne veru ostal riedky, musela som iný robiť...

NejLucka NejLucka    ·   9.1.2023   ·   Odpovědět   ·  

stuhol :)

veroniikaa    ·   19.2.2022   ·   Odpovědět   ·  

Skvělý recept, chuť jako z cukrárny, nenáročné, pečeme už po třetí :-)

NejLucka NejLucka    ·   31.3.2022   ·   Odpovědět   ·  

díky

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář