Fantastické kváskové rohlíky jako za starých časů

Recept Fantastické kváskové rohlíky jako za starých časů

Přidal: , 22.11.2019

Kategorie: Rohlíky, Pečivo

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Dnes v obchodě koupíte asi sto druhů rohlíků, které však obsahují množství surovin, které by rohlíky obsahovat neměly. Už dlouho jsem fanouškem kváskovaní, ale až dnes jsem se pustila do pečení rohlíků. Inspirovala jsem se receptem od Nelky, která je v kváskovaní číslo jedna. Upravila jsem však pouze množství soli. Autor: Karambola

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Přidal: , 22.11.2019

Kategorie: Rohlíky, Pečivo

Čas přípravy:
Čas vaření:

SUROVINY

Rozkvas:

200 ghladká špaldová mouka
200 gvoda
150 gLM kvásek (Lievito Madre) nebo 1 PL ražný kvásek

Těsto:

rozkvas
155 gvoda
450 ghladká mouka
40 gmáslo pokojové teploty
1 ČLmed
15 gsůl

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Lievito madre (LM) patří mezi pšeničné kvásky, který má původ v Itálii. Používá se hlavně na pečení sladkého pečiva, drobného pečiva, ale někdo LM používá i na pečení chleba. Pokud jste i vy fanouškem kváskovaní, určitě vyzkoušejte rohlíky podle Nelky - originál recept ZDE.

    * Založení kvásku - postup najdete ZDE

    * Pokud nemáte čas na zakládání kvásku, můžete si pomoci navzájem - MAPA

  2. Nejdříve si připravíme rozkvas. Rozkvas připravujeme večer. Smícháme hladkou mouku s vodou a kváskem. Zakryjeme sáčkem (já používám jednorázovou čepici na koupání) a necháme kvasit 9-12 hodin. Já připravuji kvásek o 19:00 a obvykle o 7:00 ráno začínám zadělávat těsto.
  3. Do misky přidám všechny suroviny na těsto, přidám rozkvas a vymíchám hladké těsto, které se pěkně odděluje od stěn misky. Nechám 20 minut odstát a potom ještě jednou těsto pořádně vypracuji, aby mělo jemnou konzistenci. Takto nechám těsto kynout 2 hodiny. Během těchto dvou hodin těsto minimálně 2x přeložím. Překládám tak, že z každé strany těsto nadzvedávám a přehnu do středu.
  4. Po dvou hodinách těsto rozdělím na 14 stejných částí (cca 86g by měla vážit každá část) a vypracuji do kuličky. Nechám 20 minut stát a pak kuličku vytvaruji do tvaru rohlíku. Rozválím do tvaru trojúhelníku a ze širší části těsto sroluji. Rukama rohlík ještě jemně vyválím a uložím na papírem vyložený plech. Rohlíky na plechu zakryji druhým plechem stejné velikosti a nechám kynout 2 hodiny. Po dvou hodinách rozehřeju troubu na 230 stupňů (funkce ventilátor) na dno trouby uložím prázdný plech.
  5. Rohlíky před vložením do trouby nezapomeňte postříkat vodou (použila jsem klasický rozprašovač) a dáme péct. Do plechu na dně trouby naliju sklenici vody a troubu zavřu. Peču 15 minut. Po upečení rohlíky nechám vychladnout na mřížce.
PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit