Fantastické makové a ořechové záviny

Objevila jsem recept na luxusní makové a ořechové záviny, které si večer předpřípravíme a pak na ráno je dáte do trouby a máte jemné, chutné a voňavé makovníky nebo ořechovníky. Touto vůní probudíte i toho největšího spáče. Dělala jsem makovník a ořechovník a řeknu vám, ten kdo vymyslel toto těsto je génius. Komu by se ráno chtělo hníst těsto a pak válet a plnit a nechat kynout. Takhle jsem si to připravila večer, odložila do chladu a pak ráno pouze šup do trouby. Autor: Karambola

Přidal:, 1.3.2017
Kategorie: Moučníky
Fantastické makové a ořechové záviny

Suroviny

Těsto:
300 gpolohrubá mouka
50 gmoučkový cukr
50 gmáslo
150 mlmléka
1 ksžloutek
1/2 bal.sušené droždí
špetkasůl
Maková náplň:
150 gmletý mák
80 mlmléko
75 gmoučkový cukr
1 bal.vanilkový cukr
Ořechová náplň:
150 gmleté ​​ořechy
70 mlmléko
75 gmoučkový cukr
1 bal.vanilkový cukr

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na těsto dáme do misky a pomocí mixéru (hnětící háky) vypracujeme hladké těsto (těsto je velmi jemné, výborně se s ním pracuje, vůbec se nelepí).
  2. Vypracované těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě půl hodinu.
  3. Po půl hodině těsto rozdělíme na polovinu a každou část rozválíme na plát (čím tenčí, tím hezčí závin bude vypadat).
  4. Potřeme náplní (mléko ohřejeme zalijeme mák nebo ořechy s cukrem a promícháme) a zavineme. Já roluji tak, že nejdříve sehnu boky a pak roluji. Tehdy mám jistotu, že nádivka nevyteče z boku.
  5. Takto srolované záviny přeložíme na papírem vyložený plech, dáme je do mikrotenového sáčku a přikryjeme ještě utěrkou. Odložíme je do chladné místnosti (nedávala jsem do chladničky, ale při otevřeném okně jsem to nechala v místnosti, kde je chladno).
  6. Takto záviny stáli celou noc a pak ráno jsem je potřela žloutkem a dala do trouby (vyhřála jsem na 220 a když jsem vložila záviny, stáhla jsem na 180 stupňů). Pekla jsem cca 20 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme.