Fantastický dort - Kilimandžáro

Tento dort u mě není žádnou novinkou. Je výborný a rozhodně si zaslouží, aby neupadl do zapomnění. Podnětem vrátit se k tomuto super receptu bylo i nedávné shlédnutí Kilimandžára na vlastní oči, i když jen z okna letadla. Byl to super zážitek a věřím, ale také jsem přesvědčena, že vám tento dort poskytne super chuťový zážitek, pokud se rozhodnete vyzkoušet ho. Je lehký, osvěžující a na přípravu nenáročný. Tak s chutí do toho :) Autor: Adkas

Přidal:adkas, 19.2.2018
Kategorie: Dorty
Fantastický dort - Kilimandžáro

Suroviny

Těsto:
5 ksvejce
180 gmoučkový cukr
100 gpolohrubá mouka
30 gkukuřičný škrob
30 gkakao
50 gmáslo
2 lžičkyprášku do pečiva
špetkasůl
Krém:
500 gjemný tvaroh
2 lžičkyvanilková esence
1 bal.smetana ke šlehání
100 gmoučkový cukr
7 plátkůželatina
2 konzervymandarinkový kompot

Postup přípravy

  1. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm, mísu s průměrem 20 cm, papír na pečení a potravinářskou fólii. Potravinářskou fólií vyložíme mísu, pečícím papírem vyložíme formu.
  2. Ve větší misce smícháme všechny sypké suroviny potřebné pro přípravu těsta. V druhé misce utřeme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Do máslově žloutkové směsi přisypeme sypké suroviny, promícháme a nakonec už jen ručně vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh, do kterého jsme přidali při šlehání i šitpku soli.
  3. Vylijeme do formy a dáme péct. Pečeme při teplotě 180 st. 35-40 minut. Vyjmeme z trouby a necháme asi 5 minut chladnout ve formě. Potom vyjmeme na mřížku a necháme vychladnout.
  4. Plátky želatiny namočíme do studené vody asi na 10 minut. Pak želatinu vymačkáme v ruce a zalijeme 100 ml horké vody. Promícháme, aby se rozpustila. Necháme mírně vychladnout, abychom s ní mohli pracovat dál.
  5. Mandarinky necháme okapat, šťávu odložíme bokem, budeme ji potřebovat na namočení těsta. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkou a šlehačku v druhé misce vyšleháme do tuhé pěny. Do tvarohového krému přidáme 2/3 okapaných mandarinek a promícháme. Potom přidáme vyšlehanou šlehačku a nakonec za stálého míchání přidáváme rozpuštěné a mírně ochlazené želatinové plátky. Směs vylijeme do mísy s potravinářskou fólií, kterou jsme si připravili na začátku a odložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny.
  6. Korpus překrojíme na polovinu. Spodní část přeložíme na talíř, kde budeme mít celý dort, dobře navlhčíme mandarinkovou šťávou. Horní část těsta nakrájíme na trojúhelníky - na 16 částí.
  7. Ztuhlou tvarohovou část vyklopíme na spodní část korpusu a můžeme začít ukládat trojúhelníky těsta, které ještě před položením namočíme do mandarinkové šťávy. Máčíme pouze tu část těsta, která se bude dotýkat tvarohové části.
  8. Do středu na vrch ještě dáme mandarinky, poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Můj blog: Adkas-tastyfood