NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Fantastický kaštanový a marcipánový závin
Fantastický kaštanový a marcipánový závin
Recept Fantastický kaštanový a marcipánový závin
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Citromhab

Tradiční makovníky a ořechovník už každý zná. Nádivku můžete zaměnit i za kaštanovou nebo marcipánovou. Sezóna kaštanů je v plném proudu, tak je využijte i v kuchyni.

NejLucka NejLucka    ·   5.10.2016

Fantastický kaštanový a marcipánový závin

Tradiční makovníky a ořechovník už každý zná. Nádivku můžete zaměnit i za kaštanovou nebo marcipánovou. Sezóna kaštanů je v plném proudu, tak je využijte i v kuchyni.

Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
100 g
máslo
70 g
100% tuk
40 g
moučkový cukr
1 ks
vejce
10 g
čerstvé droždí
120 ml
mléka
1/2 lžičky
sůl
nastrouhaná citronová kůra

Kaštanová nádivka:

250 g
kaštanové pyré
2 lžíce
strouhanka
1 lžíce
dětská krupice
1 lžíce
rum
50 ml
mléko
sušené brusinky nebo švestky

Marcipánová nádivka:

300 g
marcipán
sušené brusinky nebo švestky

Dále:

vajíčko na potření
Postup receptu
Vytisknout
  1. Suroviny na těsto jsou na 2 záviny.
  2. Nejdříve si připravíme nádivky. Mléko ohřejeme a přilijeme ho k ostatním surovinám, které potřebujeme na přípravu kaštanové nádivky. Vše spolu promícháme a odložíme stranou.
  3. Marcipánovou nádivku připravíme když budeme mít hotové těsto.
  4. Droždí rozdrtíme do teplého mléka, do kterého jsme přidali trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Ostatní suroviny smícháme v misce, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme po bavlněnou utěrkou na teplém místě kynout 1 hodinu.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu a na pomoučené pracovní desce rozválíme na plát silný cca 1 cm.
  6. Jeden plát potřeme kaštanovou nádivkou, posypeme sušeným ovocem a srolujeme do závinu.
  7. Na druhý plát těsta položíme rozválený marcipán, posypeme sušeným ovocem a srolujeme.
  8. Záviny přeložíme na papírem vyložený plech na pečení. Potřeme je rozšlehaným žloutkem a necháme odpočívat zakryté utěrkou půl hodinu. Po půl hodině okryjeme, potřeme utřeným bílkem (pouze vidličkou) a necháme odpočívat další půl hodinu.
  9. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů dozlatova.

Zdroj: Citromhab

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář