Fantastický maminčin tvarohový mrežovník

Velmi oblíbený tvarohový koláček, který lahodí i oku. Z těsta se tvaruje na vrch koláčku mřížka, která celému koláči dodá nádherný šmrnc. Ještě před podáváním se vrch posype moučkovým cukrem a je to nebíčko v tlamičce. Je to koláč, který není velmi přeslazený, je vhodný ke kávičce, ke šálku čaje nebo i na snídani ke šálku kakau pro dětičky. Autor: Marta M.

Přidal:Marta Mlyn, 27.5.2017
Kategorie: Moučníky
Fantastický maminčin tvarohový mrežovník

Suroviny

Těsto:
500 gpolohrubá mouka
250 gmáslo
250 gmoučkový cukr
1 ksprášek do pečiva
2 ksvanilkový cukr
2 ksvajíčka
Tvarohová náplň:
asi 1 kgdomácí tvaroh
2 ksvanilkový cukr
asi 250 gmoučkový cukr
citronová kůra

Postup přípravy

  1. Ze surovin vypracuji těsto.
  2. 2/3 těsta rozválíme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou. Už jsem ho dělala i na papírem na pečení a také vyšel skvěle. Tehdy se dá krásně vybrat z plechu hned po vyjmutí z trouby a vychladne vám mnohem dříve. Pokud jste nedočkaví jako já, tak dejte papír.
  3. Na to namažu tvaroh, ze zbylého těsta dělám mřížku.
  4. Peču na 180 stupňů cca 30 min. Každý podle své trouby. Když začíná hnědnout, vybíráme ho a s plechem ho položíme na mřížku a necháme vychladnout.
  5. Tvaroh nevážím, ale mám ráda hodně tvarohu, takže ho tam dávám asi kilo. Pokud máte rádi méně tvarohu, dejte pouze 750 g.