NejRecept.cz Dezerty Koláče Francouzský máslový koláč - šneky se žloutkovým krémem a rozinky
Francouzský máslový koláč - šneky se žloutkovým krémem a rozinky
Recept Francouzský máslový koláč - šneky se žloutkovým krémem a rozinky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Haanka

Večer jsem si udělala těsto, dala kynout do lednice a ráno jsem si už jen hrála, aby měli co papat mé ratolesti. Krém se dělala žloutkový, ale určitě nic nezkazíte ani vanilkovým pudinkem (pudinkový krém je jednodušší na přípravu, ale garantuji vám, když jednou vyzkoušíte žloutkový, tak na pudinkový zapomenete). Přidala jsem rozinky, které jsem předem namočila do rumu. Autor: Haanka

Haanka    ·   9.2.2018

Francouzský máslový koláč - šneky se žloutkovým krémem a rozinky

Večer jsem si udělala těsto, dala kynout do lednice a ráno jsem si už jen hrála, aby měli co papat mé ratolesti. Krém se dělala žloutkový, ale určitě nic nezkazíte ani vanilkovým pudinkem (pudinkový krém je jednodušší na přípravu, ale garantuji vám, když jednou vyzkoušíte žloutkový, tak na pudinkový zapomenete). Přidala jsem rozinky, které jsem předem namočila do rumu. Autor: Haanka

Suroviny

Těsto:

400 g
hladké mouky
50 g
cukru
90 g
másla
100 ml
mléka
20 g
droždí
2 ks
vejce
špetka
soli

Krém:

2 ks
žloutky
300 ml
mléka
30 g
hladké mouky
75 g
cukr
1 bal.
vanilka
70 g
rozinky
dle chuti
rum
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto:
    Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté smísíme se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujeme pružné, hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Mezi tím, co těsto kyne, připravíme si krém.
  2. Krém:
    Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a zamícháme. V hrnci zahřejeme mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko necháme dosáhnout bodu varu, pak stáhneme z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijeme postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavíme zpět na oheň a za stálého míchání zahříváme a chvíli vaříme do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku).
    Krém občas promícháme a necháme zchladnout. Rozinky namočíme do rumu.
  3. Uděláme šneky, pokladme na plech. Potřeme bílkem nahoře a po stranách a vložíme do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřeme a necháme 30 minut kynout. Pak hrnek i plech vybereme, troubu rozehřejeme na 180 st. Vložíme pekáček a pečeme 10 min, pak teplotu stáhneme na 160 st. a dopečeme (20 minut).

Můj blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář