Francouzský máslový koláč - šneky se žloutkovým krémem a rozinky

Večer jsem si udělala těsto, dala kynout do lednice a ráno jsem si už jen hrála, aby měli co papat mé ratolesti. Krém se dělala žloutkový, ale určitě nic nezkazíte ani vanilkovým pudinkem (pudinkový krém je jednodušší na přípravu, ale garantuji vám, když jednou vyzkoušíte žloutkový, tak na pudinkový zapomenete). Přidala jsem rozinky, které jsem předem namočila do rumu. Autor: Haanka

Přidal:, 9.2.2018
Kategorie: Moučníky
Francouzský máslový koláč - šneky se žloutkovým krémem a rozinky

Suroviny

Těsto:
400 ghladké mouky
50 gcukru
90 gmásla
100 mlmléka
20 gdroždí
2 ksvejce
špetkasoli
Krém:
2 ksžloutky
300 mlmléka
30 ghladké mouky
75 gcukr
1 bal.vanilka
70 grozinky
dle chutirum

Postup přípravy

  1. Těsto:
    Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté smísíme se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujeme pružné, hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Mezi tím, co těsto kyne, připravíme si krém.
  2. Krém:
    Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a zamícháme. V hrnci zahřejeme mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko necháme dosáhnout bodu varu, pak stáhneme z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijeme postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavíme zpět na oheň a za stálého míchání zahříváme a chvíli vaříme do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku).
    Krém občas promícháme a necháme zchladnout. Rozinky namočíme do rumu.
  3. Uděláme šneky, pokladme na plech. Potřeme bílkem nahoře a po stranách a vložíme do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřeme a necháme 30 minut kynout. Pak hrnek i plech vybereme, troubu rozehřejeme na 180 st. Vložíme pekáček a pečeme 10 min, pak teplotu stáhneme na 160 st. a dopečeme (20 minut).

Můj blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL