Hrnkový koláč s jablky a drobenkou

Jablečných koláčů nikdy není dost. Náš oblíbený hrnkový jablečný koláč s drobenkou. Objem hrnku, který používám na pečení je 250 ml. Koláč jsem pekla na menším plechu 35 x 25cm, výška 4cm. Do těsta (i do posypu) doporučuji použít krupicový cukr, je jemnější než krystalový a v obchodech ho dnes již běžně dostat koupit. Pokud máte kyselé jablka můžete do posypu přidat o trochu více cukru. Autor: Janka

Přidal:, 30.7.2018
Kategorie: Koláče, Dezerty, Moučníky, Koláče, cukroví, Jablka, Podle ovoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Hrnkový koláč s jablky a drobenkou

Suroviny

Těsto (objem hrnku je 250ml):
3 ksvejce
1 hrnekcukr krupice
1/2 hrnkuroztátý tuk na pečení (já dala Heru)
1 hrnekmléko
2 hrnkypolohrubá mouka
1 bal.kypřící prášek do pečiva (12g)
750 - 800 gnastrouhaná jablka
Drobenka:
30 gtuk na pečení (já dala Heru)
5 lžickopcem hrubá mouka (dle potřeby i více)
3 lžícekopcem krupicový cukr
1 bal.vanilkový cukr (20g)

Postup přípravy

  1. Tuk na pečení rozpustíme a necháme vychladnout.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Jablka očistíme, nastrouháme a odvážíme. Z mouky, cukru a tuku na pečení uděláme rukama jemnou drobenku.
  3. Celá vejce vyšleháme s cukrem pořádně do pěny, snížíme otáčky a postupně zašleháme roztátý a vychladlý tuk na pečení a mléko. Nakonec zlehka zamícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (lze i pouze vymazávat a vysypat hrubou moukou) a na těsto v tenké vrstvě (pomocí vidličky) jemně naskládáme nastrouhaná jablíčka.
  5. Jablka nestisknete do těsta, mají zůstat na povrchu. Koláč rovnoměrně posypeme drobenkou a upečeme. Já jsem pekla asi 25 - 30 minut na 180 ° (řiďte se svojí troubou - každá trouba peče jinak).Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne