Kváskovaní je velmi dlouhé téma, kterému se věnují mnohé pekařky už dlouhá léta. Já jsem se na domácí kváskový chléb již dlouho odhodlávala, ale nikdy mi to nevyšlo podle obrázku a ani mých představ. Buď to byla placka nebo chlebíček s dírou uvnitř, případně se mi po vyklopení z ošatky rozlil na celý plech. Autor: Karambola
Kváskovaní je velmi dlouhé téma, kterému se věnují mnohé pekařky už dlouhá léta. Já jsem se na domácí kváskový chléb již dlouho odhodlávala, ale nikdy mi to nevyšlo podle obrázku a ani mých představ. Buď to byla placka nebo chlebíček s dírou uvnitř, případně se mi po vyklopení z ošatky rozlil na celý plech. Autor: Karambola
Pár pokusů na založení kvásku už u mě bylo, no vždy to nevyšlo podle mých představ. Tedy podle mých to vyšlo, jen chléb nějak nevyrostl. Nebyla jsem trpělivá a už po týdnu jsem chtěla upéct kváskový chléb, na kterém by jsme si doma pochutnali, ale dopadlo to tak, že chléb zůstal jako placka, byl tvrdý, uvnitř mokrý a bez bublinek. Tentokrát jsem vydržela poctivě přikrmovat 12 dní a vyplatilo se. Dnes mi vyšel krásný špaldový chléb (recept najdete ZDE), který nestihl ani pořádně vychladnout a polovina byla pryč. Inspirovala jsem se knihou Kváskovanie - Naty Žúreková Štefková a při založení kvásku jsem postupovala takto:
Poznámka: použila jsem skleněnou nádobu s přiléhavým víčkem, avšak během 12 dní přikrmování jsem tuto skleničku neuzavřela úplně. Vždy jsem pouze přiklopila víčko navolno.
1. den:
ráno: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
večer: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
2. den:
ráno: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
večer: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
3. den:
ráno: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
večer: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
4. den:
Z kvásku odebereme do čisté nádoby 60 g a znovu pokračujeme v krmení, avšak změníme mouku.
ráno: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
večer: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
5. - 7. den:
ráno: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
večer: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
7. - 12. den:
večer: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
Naposled jsem přikrmovala večer na 12. den. Nechala jsem do rána kvasit a až ráno jsem skleničku úplně nadoraz uzavřela a odložila do chladničky. Takto Vám kvásek v ledničce vydrží 7 dní. Pokud během těch 7 dní nepečete chléb, nezapomeňte kvásek přikrmit. Večer na 7. den kvásek z chladničky vyberte, přidejte 2 lžíce žitné chlebové mouky a 3 PL vody. Promíchejte a nechte při pokojové teplotě stát do rána (nezavírejte úplně, víčko pouze na vrch položte). Ráno skleničku nadoraz uzavřete a odložte do chladničky. Takto Vám kvásek znovu v ledničce vydrží týden.
Pokud však z kvásku budete péct, nezapomínejte na to, že kolik z kvásku odeberete, tolik mu musíte znovu dát. Já obvykle příkrmuji 2 PL mouky a 3 PL vody.
Takto připravený kvásek z chladničky dáváte do rozkvasu podle konkrétního receptu.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě