Jednoduchá karamelová poleva z cukru, smetany a másla

Jednoduchá a rychlá karamelová poleva, jen tak na mlsání nebo i jako topping na zákusky, zmrzlinu a různé poháry. Obvykle tuto polevu dělávám na tvarohové řezy, kde v základem receptu je uvedena citrónová, ale s touto nám to chutná mnohem více. Autor: Janaha

Recept Jednoduchá karamelová poleva z cukru, smetany a másla

Suroviny

300 gcukr krupice
200 gsmetana na šlehání
125 gmásla

Postup přípravy

  1. Do vyššího hrnce dáme cukr a necháme ho pomaličku za občasného míchání zkaramelizovat (dejte pozor, abyste ho neměli příliš tmavý).Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Do zkaramelizovaného cukru přidáme máslo a stále mícháme na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí (chce to trochu trpělivosti).
  3. Přilijeme smetanu, začne to pořádně bublat, pozor na opaření (proto jsem v úvodu napsala, že je třeba použít vyšší hrnec). Pravděpodobně se vám udělají bulky, ale to nevadí, třeba to dále trpělivě míchat na velmi mírném ohni, dokud se bulky nerozpustí.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Vznikne řídká omáčka, kterou pak nalijeme do sklenic od džemu a necháme vychladnout. Pokud vám tam přece jen zůstaly bulky, karamel ještě za horka přeceďte přes sítko.
  5. Po vychladnutí skladovat v chladničce. Karamel v chladničce trochu ztuhne a není už takový řídký.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne