Jednoduchá karamelová poleva z cukru, smetany a másla

Jednoduchá a rychlá karamelová poleva, jen tak na mlsání nebo i jako topping na zákusky, zmrzlinu a různé poháry. Obvykle tuto polevu dělávám na tvarohové řezy, kde v základem receptu je uvedena citrónová, ale s touto nám to chutná mnohem více. Autor: Janaha

Přidal:, 23.11.2017
Kategorie: Tipy a triky, Koláče, cukroví, Moučníky, 15 minutovky
Jednoduchá karamelová poleva z cukru, smetany a másla

Suroviny

300 gcukr krupice
200 gsmetana na šlehání
125 gmásla

Postup přípravy

  1. Do vyššího hrnce dáme cukr a necháme ho pomaličku za občasného míchání zkaramelizovat (dejte pozor, abyste ho neměli příliš tmavý).
  2. Do zkaramelizovaného cukru přidáme máslo a stále mícháme na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí (chce to trochu trpělivosti).
  3. Přilijeme smetanu, začne to pořádně bublat, pozor na opaření (proto jsem v úvodu napsala, že je třeba použít vyšší hrnec). Pravděpodobně se vám udělají bulky, ale to nevadí, třeba to dále trpělivě míchat na velmi mírném ohni, dokud se bulky nerozpustí.
  4. Vznikne řídká omáčka, kterou pak nalijeme do sklenic od džemu a necháme vychladnout. Pokud vám tam přece jen zůstaly bulky, karamel ještě za horka přeceďte přes sítko.
  5. Po vychladnutí skladovat v chladničce. Karamel v chladničce trochu ztuhne a není už takový řídký.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne