Jednoduchý a osvěžující meruňkový koláč

Jemný koláč se sezónním ovocem. Nejenže vypadá super, ale ještě lépe chutná. Pokud nemáte meruňky, klidně můžete použít i broskve. Mnoho krému, mňamka Autor: triniti

Přidal:, 24.8.2016
Kategorie: Dorty, Dezerty
Recept Jednoduchý a osvěžující meruňkový koláč

Suroviny

Těsto:
250 ghladká mouka
3 PLmoučkový cukr
1 ksvejce
125 gmáslo
2 lžícestudená voda
1 kscitron - kůra
1 bal.vanilkový cukr
špetkasůl
Krém:
450 mlmléka
100 gkukuřičný škrob
125 gmáslo
2 ksžloutky
500 mlsmetana ke šlehání
100 gkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
Dále budeme potřebovat:
cca 700 gmeruňky

Postup přípravy

  1. Do misky nasypeme mouku přidáme na kostičky nakrájené máslo nebo můžete použít i margarín, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně půl hodinu.Tip: Piškotový beránek za 15 Kč
  2. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 33 cm, dno vymažeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem.
  3. Těsto rozválíme na tenčí kruh, který přendáme na dno formy. Trochu vyvýšíme i kraje.Tip: Velikonoční pečivo OVEČKY bez formy na pečení
  4. Poklademe ovoce, překrojené na polovinu, řeznou stranou dolů.
  5. V mléce rozmícháme škrob a žloutky. Máslo, smetanu, cukr, vanilku dáme do hrnce a ohřejeme. Když máme smetanovou změs teplou, přilijeme vymíchání škrob v mléce se žloutky a uvaříme hustý pudink, který nalijeme ještě horký na ovoce.Tip: Velikonoční tlačenka se salámem a zeleninou
  6. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 stupňů cca 35 - 40 minut.