NejRecept.cz Přílohy Brambory Jen málo lidí zná lepenice. Pokud máte doma brambory, připravte syté jídlo za půl hodiny a za málo peněz.
Jen málo lidí zná lepenice. Pokud máte doma brambory, připravte syté jídlo za půl hodiny a za málo peněz.
Recept Jen málo lidí zná lepenice. Pokud máte doma brambory, připravte syté jídlo za půl hodiny a za málo peněz.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
michaela.r    ·   18.4.2023

Jen málo lidí zná lepenice. Pokud máte doma brambory, připravte syté jídlo za půl hodiny a za málo peněz.

Lepenice je tradiční pokrm, který v sobě skrývá jedinečnou kombinaci chutí brambor a kysaného zelí. Ačkoli se mnohdy podává jako příloha, lepenice může být servírována i jako samostatné jídlo. S tímto snadným receptem ji přitom uvaříte bleskově.

25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
700 g
brambor
500 g
kysaného zelí
1 ks
cibule
2 lžíce
vepřového sádla (lze nahradit olejem)
podle chuti
slanina
podle chuti
mletý kmín
podle chuti
sůl
podle chuti
pepř
Postup receptu
Vytisknout
  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Vařte v osolené vodě do změknutí.
  2. Zatímco se brambory vaří, připravte si zelí. Nejprve je třeba oloupat a nakrájet najemno cibuli. V pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a cibulku osmahněte dozlatova.
  3. Následně přidejte nakrájenou slaninu a nechte lehce vyškvařit.
  4. Kysané zelí sceďte, vodu z něj si však nechte. Zelí pokrájejte na menší kousky a přidejte ho do pánve.
  5. Orestujte, podle potřeby přidejte trochu vody. Využít můžete kyselý nálev ze zelí a přizpůsobit tak chuť celého pokrmu.
  6. Dochuťte ještě solí, mletým pepřem a kmínem. Poté můžete odstavit z plotny.
  7. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte.
  8. Přimíchejte k nim připravené zelí a vše dobře promíchejte, aby se suroviny spojily.
  9. Lepenici si můžete užít jen tak, třeba k večeři – stačí při servírování přidat osmaženou cibulku navrch, doporučuje se zapíjet kysaným mlékem.
  10. Případně však lepenici lze využít jako přílohu – hojně se přidává k zabijačkovým pochoutkám, ale také vepřovému masu (pečenému i vařenému), či uzeninám.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář