NejRecept.cz Přílohy Brambory Jen málo lidí zná lepenice. Pokud máte doma brambory, připravte syté jídlo za půl hodiny a za málo peněz.
Jen málo lidí zná lepenice. Pokud máte doma brambory, připravte syté jídlo za půl hodiny a za málo peněz.
Recept Jen málo lidí zná lepenice. Pokud máte doma brambory, připravte syté jídlo za půl hodiny a za málo peněz.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: michaela.r

Lepenice je tradiční pokrm, který v sobě skrývá jedinečnou kombinaci chutí brambor a kysaného zelí. Ačkoli se mnohdy podává jako příloha, lepenice může být servírována i jako samostatné jídlo. S tímto snadným receptem ji přitom uvaříte bleskově.

michaela.r    ·   18.4.2023

Jen málo lidí zná lepenice. Pokud máte doma brambory, připravte syté jídlo za půl hodiny a za málo peněz.

Lepenice je tradiční pokrm, který v sobě skrývá jedinečnou kombinaci chutí brambor a kysaného zelí. Ačkoli se mnohdy podává jako příloha, lepenice může být servírována i jako samostatné jídlo. S tímto snadným receptem ji přitom uvaříte bleskově.

25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
700 g
brambor
500 g
kysaného zelí
1 ks
cibule
2 lžíce
vepřového sádla (lze nahradit olejem)
podle chuti
slanina
podle chuti
mletý kmín
podle chuti
sůl
podle chuti
pepř
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Vařte v osolené vodě do změknutí.
  2. Zatímco se brambory vaří, připravte si zelí. Nejprve je třeba oloupat a nakrájet najemno cibuli. V pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a cibulku osmahněte dozlatova.
  3. Následně přidejte nakrájenou slaninu a nechte lehce vyškvařit.
  4. Kysané zelí sceďte, vodu z něj si však nechte. Zelí pokrájejte na menší kousky a přidejte ho do pánve.
  5. Orestujte, podle potřeby přidejte trochu vody. Využít můžete kyselý nálev ze zelí a přizpůsobit tak chuť celého pokrmu.
  6. Dochuťte ještě solí, mletým pepřem a kmínem. Poté můžete odstavit z plotny.
  7. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte.
  8. Přimíchejte k nim připravené zelí a vše dobře promíchejte, aby se suroviny spojily.
  9. Lepenici si můžete užít jen tak, třeba k večeři – stačí při servírování přidat osmaženou cibulku navrch, doporučuje se zapíjet kysaným mlékem.
  10. Případně však lepenici lze využít jako přílohu – hojně se přidává k zabijačkovým pochoutkám, ale také vepřovému masu (pečenému i vařenému), či uzeninám.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář