Kakaová roláda s tvarohem a čokoládou

Tvarohové Míša řezy jsou u nás doma velmi oblíbené a tak je zkouším v různých provedeních. Tentokrát jsem je zkusila připravit v podobě rolády a opět s velkým úspěchem. Osvědčená kombinace tvarohu a čokolády prostě nezklame :) Krém je kombinace tvarohu a zakysané smetany, žádné máslo ani smetana ke šlehání. Přesto je krásně jemný, hustý a příjemně tvarohový. Cukr si dejte podle chuti, ale pokud použijete tučnější tvaroh i smetanu, není ho potřeba příliš mnoho. Původně jsem chtěla roládu čokoládou polít, nakonec jsem ji ale použila přímo do rolády na tvarohový krém. Je to typ rolády, která se stáčí za studena. Celá příprava je rychlá a jednoduchá, servírovat můžete již pár hodin po upečení. Jen je potřeba den předem nechat "vykapat" tvaroh se smetanou na hustý krém.

Přidal:, 23.2.2017
Kategorie: Moučníky
Kakaová roláda s tvarohem a čokoládou

Suroviny

Těsto:
3 ksvejce (velikost L), bílky a žloutky zvlášť
80 gkrupicového cukru
80 ghladké mouky
20 gkakaa
Tvarohový krém:
350 gtvarohu ve vaničce (tučný)
300 gzakysané smetany min. 15% tuku
cca 5 lžicmoučkového cukru (případně více dle chuti)
Čokoládový krém:
50 gčokolády
50 gsmetany

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
  2. Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem.
  3. Hmotu rozetřete na připravený plech vyložený pečicím papírem (cca 40 x 30 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8 minut. Roláda musí být na dotek pružná. Připravte si čistou utěrku, kterou lehce poprašte moukou nebo moučkovým cukrem.
  4. Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
  5. Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte několik hodin odkapat, ideálně přes noc. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku nebo kapesníku, který zavěsíte jako raneček do vyšší mísy.
  6. Odkapaný tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, můžete i lehce prošlehat.
  7. Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte krém zchladnout a zhoustnout. Pro urychlení můžete dát na chvilku do lednice. 
  8. Dokončení rolády
    Na vychladlý roládový plát rozetřete rovnoměrně tvarohový krém. Na něj pak natřete čokoládový krém. Roládu pomocí pečícího papíru srolujte a dejte do lednici alespoň na 2-3 hodiny vychladit. Pokud máte čokoládový krém příliš tekutý, nechte ho na roládě chvilku ztuhnout, než ji začnete rolovat. 
    Před servírováním můžete roládu poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem.

Zdroj: Víkendové pečení