Karamelové větrníky

Konečně jsem si našla čas, abych vám napsala recept i na mé karamelové větrníky. Recept mám z internetu, jen jsem si ho trošku upravila podle sebe, tak jako správná hospodyňka, že pokud vám něco není po vůli, tak to prostě vynecháme nebo zaměníme. A hlavní je to, že to pak každému i tak chutná. Nebojte se odpalovaného těsta, není to vůbec náročně tak, jak každý říká, že vám po upečení určitě splaskne nebo dokonce se během pečení nenafouknou. :) Autor: Jaja79

Přidal:Jaja79, 28.2.2017
Kategorie: Moučníky
Karamelové větrníky

Suroviny

Karamelová šlehačka:
200 gcukr krystal
700 mlsmetana ke šlehání
Žloutkový krém:
200 gcukr mletý (moučkový)
300 mlmléka
6 ksvaječný žloutek
30 gškrob kukuřičný
1 kslusk vanilkový
500 gmáslo
Odpalované těsto:
400 gmouka hladká
500 mlvoda
150 mlolej
8 ksvejce
5 gsůl
Karamelová poleva:
4 PL cukr krupice
300 gcukr moučkový
voda
máslo
šlehačka

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme smetanový karamel, protože ten vaříme den předem. Z 200g cukru upálíme karamel a za stálého míchání přiléváme smetanu ke šlehání (250g) do karamelu. Z karamelu se vytvoří hrudky, které postupně necháme ve smetaně rozvařit. Scedíme a dáme vychladnout do lednice (nejlépe přes noc). Druhý den 450 g šlehačky vyšleháme do tuha a přimícháváme smetanový karamel, který má pokojovou teplotu. Šlehačka je připravena a dáme ji do lednice.
  2. V hrnci si necháme sevřít osolenou vodu s olejem a do vroucí přisypeme najednou prosátou mouku, kterou vařečkou restujeme. Správně urestovaná hmota by se neměla lepit ani na hrnec, ani na vařečku a měla by vytvořit kouli. Tuto hotovou hmotu restujeme alespoň čtyři minuty a přendáme ji do misky. Po mírném vychladnutí do ní přidáváme jedno vejce po druhém a háky je vpracovávame do hmoty. Když je hmota příliš hustá, můžeme ji rozředit malým množstvím vody, ale nemělo by to být řídké, protože by se těsto roztekalo. Hmotu stříkáme na vymazaný plech, nebo vyložený pečícím papírem do kulatého tvaru pomocí širší vroubkované špičky. Trouba musí být dobře předehřátá na 200 stupňů. Vložíme do ní plech a pečeme alespoň 10 minut, přičemž troubu nesmíme otevřít. Když korpusy větrníky zvětší objem (nafouknou se) a začnou se mírně zabarvovat, snížíme teplotu na 175 stupňů a troubu troška pootevřeme, asi na centimetr. Takto dopékáme ještě asi 15 minut ..
  3. Krém - v hrnku utřeme žloutky, cukr a škrobovou moučku do pěny, přilijeme mléko a přidáme vnitřek vanilkového lusku. Dáme vařit a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se nám uvaří pudink, který je dostatečně hustý. Vaříme alespoň dvě minuty a pak ho necháme vychladnout. Do vychladlého pudinku postupně vmícháváme máslo.
  4. Nakonec připravíme karamelovou polevu. Upálíme 4 lžíce cukru, zalijeme troškou smetany, nebo přidáme trochu másla a vody. V míse smícháme moučkový cukr s vodou, vodu přiléváme postupně, poleva by neměla být hustá, ani moc řídká. Nakonec přimícháme upálený karamel.
  5. Upečené větrníky rozkrojíme, nastříkáme žloutkový krém, na žloutkový krém nastříkáme sáčkem hotovou vychlazenou karamelovou šlehačku a překryjeme vrchní částí větrníku, kterou jsme namazali karamelovou polevou.