NejRecept.cz Dezerty Koláče Koláč ze švestkového kompotu, bez vajec a mléka
Koláč ze švestkového kompotu, bez vajec a mléka
Recept Koláč ze švestkového kompotu, bez vajec a mléka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: _Nikoleta_

Nakopilo se nám doma více kompotů, a proto jsem se z nich rozhodla něco upéct. Vymyslela jsem koláč, který je vhodný i pro lidi s intolerancí na vajíčka či laktózu. Koláč se povedl, je jednoduchý a chutný.

_Nikoleta_    ·   6.6.2022

Koláč ze švestkového kompotu, bez vajec a mléka

Nakopilo se nám doma více kompotů, a proto jsem se z nich rozhodla něco upéct. Vymyslela jsem koláč, který je vhodný i pro lidi s intolerancí na vajíčka či laktózu. Koláč se povedl, je jednoduchý a chutný.

35 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Cesto

500 ml
švestkový kompot
130 g
hladká mouka (špaldová, pšeničná)
20 g
kakao
10 g
čokoládový pudinkový prášek
2 lžičky
mletá skořice
1 bal.
vanilinový cukr
1 lžička
prášek do pečiva
rumové aroma
případně sladidlo (závisí na sladkosti kompotu)

Ořechová vrstva

100 g
mleté vlašské ořechy
50 ml
rum
20 g
med

Švestková vrstva

500 ml
švestkový kompot
25 g
med
25 g
škrob
15 g
zlatý klas (lze použít pouze škrob, jen zlatý klas nebo nahradit vanilkovým pudingovým práškem)

Kakaová poleva

20 g
kakao
1 lžička
mletá skořice
40 g
švestková povidla
20 g
med
3 lžíce
voda
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
  1. Švestkový kompot rozmixujeme tyčovým mixérem. Suché ingredience na těsto smícháme. Přidáme rozmixovaný kompot a promícháme. Těsto vylijeme do malé formy vystlané pečícím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 25 minut. Po dopečení stáhneme pečící papír a korpus vložíme zpět do formy.
  2. Ořechy smícháme s medem a rumem. Navrstvíme na upečený korpus.
  3. Švestkový kompot na švestkovou část opět rozmixujeme tyčovým mixérem. Dáme do hrnce, přidáme med a škrob se zlatým klasem, které jsme rozmíchali ve vodě (nebo šťávě z kompotu). Vaříme do zhoustnutí jako pudink. Necháme mírně vychladnout. Navrstvíme na ořechovou část.
  4. Kakaovou polevu si připravíme smícháním všech ingrediencí. Polevu rovnoměrně rozetřeme na švestkovou část. Připravený koláč odložíme ztuhnout do chladničky alespoň na 3 hodiny.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář