Konzervované rajčata s mrkvovou natí bez nakladače
Věděli jste, že i mrkvová nať se dá použít na zavařování? Rajčata se brzy začnou červenat v naší zahradě, proto hned třeba myslet i na zimu a připravit si chutné cherry rajčata v nálevu bez žádného přípravku z obchodu jako jsou nakladače, připravené šťávy nebo umělé konzervanty. Postačí vám pouze cukr, sůl, ocet, česnek a koření. Základní suroviny a výsledek je neskutečně dobrý. Určitě vyzkoušejte.
Suroviny
1,8 kgrajčata
1-2 ksbobkový list
svazekmrkvová nať
1 PLsůl
4 stroužkyčesnek
5 kuličekpepř
1,5 lvoda
4 PLkr. cukr
Postup přípravy
- Nejdříve si připravíme skleničky, do kterých budeme nakládat. Pořádně je omyjte vodou, do které jsme přidali trochu soli, opláchneme a osušíme. Udělejte to i s víčky od sklenic.
- Omyjeme rajčata, mrkvovou nať, očistíme česnek. Pokud chcete, aby vám rajčata nepopraskaly, máme na to jeden trik. Párátkem udělejte několik dírek při tvrdší části (tam kde byla stonka).
- Do sklenice vložíme mrkvovou nať, bobkový list, stroužek česneku, případně dvě-tři kuličky pepře. Poklademe cherry rajčata až po vrch poháru.
- Nalijeme do naložených sklenic převařenou vodu, sklenice uzavřeme a necháme stát 15-20 minut. Potom vodu slijeme do hrnce, přidáme sůl a cukr a přivedeme do varu. Když voda vře, přidáme cukr a promícháme.
- Připraveným nálevem znovu zalijeme cherry rajčata, pohár uzavřeme, otočíme dnem vzhůru, přikryjeme dekou a necháme vychladnout.
- Pak je odložíme do tmavé komory a papáme přes zimu.
Zdroj: Xcook