Konzervované rajčata s mrkvovou natí bez nakladače

Věděli jste, že i mrkvová nať se dá použít na zavařování? Rajčata se brzy začnou červenat v naší zahradě, proto hned třeba myslet i na zimu a připravit si chutné cherry rajčata v nálevu bez žádného přípravku z obchodu jako jsou nakladače, připravené šťávy nebo umělé konzervanty. Postačí vám pouze cukr, sůl, ocet, česnek a koření. Základní suroviny a výsledek je neskutečně dobrý. Určitě vyzkoušejte.

Přidal:, 29.6.2017
Kategorie: Zavařeniny
Konzervované rajčata s mrkvovou natí bez nakladače

Suroviny

1,8 kgrajčata
1-2 ksbobkový list
svazekmrkvová nať
1 PLsůl
4 stroužkyčesnek
5 kuličekpepř
1,5 lvoda
4 PLkr. cukr

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme skleničky, do kterých budeme nakládat. Pořádně je omyjte vodou, do které jsme přidali trochu soli, opláchneme a osušíme. Udělejte to i s víčky od sklenic.
  2. Omyjeme rajčata, mrkvovou nať, očistíme česnek. Pokud chcete, aby vám rajčata nepopraskaly, máme na to jeden trik. Párátkem udělejte několik dírek při tvrdší části (tam kde byla stonka).
  3. Do sklenice vložíme mrkvovou nať, bobkový list, stroužek česneku, případně dvě-tři kuličky pepře. Poklademe cherry rajčata až po vrch poháru.
  4. Nalijeme do naložených sklenic převařenou vodu, sklenice uzavřeme a necháme stát 15-20 minut. Potom vodu slijeme do hrnce, přidáme sůl a cukr a přivedeme do varu. Když voda vře, přidáme cukr a promícháme.
  5. Připraveným nálevem znovu zalijeme cherry rajčata, pohár uzavřeme, otočíme dnem vzhůru, přikryjeme dekou a necháme vychladnout.
  6. Pak je odložíme do tmavé komory a papáme přes zimu.

Zdroj: Xcook