Křehké makové koláčky

Těsto je krásně křehké, není přeslazené a doslova se rozplývá na jazyku. Přidává se do něj malé množství zakysané smetany, díky níž je těsto pružné a na rozdíl od běžného křehkého těsta se netrhá. Autor: MiLa

Recept Křehké makové koláčky

Suroviny

Maková náplň:
200 gmletého máku
400 mlmléka (polotučné, tučné)
3-4 lžícecukru krupice
60-80 gpiškotové drobečky
rum dle chuti
citronová kůra z 1 citronu nebo pár kapek citronového oleje
Křehké těsto:
(hrnek o objemu 240 ml)
2 a 1/4 hrnku hladké mouky
200 gmásla, studeného
2 ksžloutky
špetkasoli
1/4 hrnkumoučkového cukru
1 vrchovatá lžíce zakysané smetany (smetanový jogurt)

Postup přípravy

  1. Koláčky se pečou ve formě na muffiny, kterou stačí jen lehce vymazat máslem. Pokud si je připravíte z celé dávky, budete muset péct na dvakrát nebo ve dvou formách.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Jako první si připravte makovou náplň, aby vystydla. Můžete si samozřejmě připravit i den předem.
  3. Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Prosátou mouku smíchejte se solí, dejte do sekací nádoby nebo mixéru a přidejte na kousky nakrájené studené máslo. Párkrát promixujte, až vznikne drobenka. Přidejte žloutky, moučkový cukr a smetanu a promixujte, až se vše spojí do těsta. Trvá to jen chvilku. Těsto zabalte do folie a dejte na 30-60 minut do lednice. Těsto můžete samozřejmě připravit i ručně, pomocí vidličky nebo nože nejdříve smíchejte mouku s máslem do drobenky, pak přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto.
  5. Troubu předehřejte na 190 stupňů, formu na muffinky vymažte máslem. Těsto vyválejte do tenka a vykrojte kolečka s průměrem o něco větším, než jsou otvory pro muffiny. Kolečky vyložte otvory formy, lehce přimáčkněte a naplňte makovou náplní. Ze zbytku těsta vykrojte kolečka o velikosti muffinového otvoru, vykrojte do nich třeba kytičku nebo hvězdičku a položte na makovou náplň. Lehce přimáčkněte. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až lehce zhnědnou.
    Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Po upečení nechte koláčky chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte každý koláček a opatrně vyndejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí lehce pocukrujte.

Zdroj: Víkendové pečení