NejRecept.cz Těsta Odpalované těsto Křehké větrníky s jahodovou dření
Křehké větrníky s jahodovou dření
Recept Křehké větrníky s jahodovou dření
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Kvietok278 Kvietok278    ·   9.6.2015

Křehké větrníky s jahodovou dření

Vynikající větrníky z odpalovaného těsta, plněné klasickou nádivkou, jahodovou dření a šlehačkou. Autor: Kvietok278

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

250 ml
voda
125 g
máslo
150 g
hladká mouka
1 lžíce
kr. cukr
špetka
sůl
4 ks
vejce

Krém:

1/2 l
mléko
250 g
kr. cukr (hnědý)
2 ks
žloutky
4 lžíce
bramborový škrob
1 bal.
vanilkový cukr
125 g
máslo

Dále budeme potřebovat:

200 g
jahody
2 lžíce
bramborový škrob
150 ml
mléko
1 bal.
šlehačka v prášku
Postup receptu
Vytisknout
  1. Vodu, máslo (nebo olej), 1 lžíci kr. cukru, špetku soli dáme do hrnce a ohřejeme. Když hmota vře, přidáme mouku a za stálého míchání důkladně vyšleháme. Hmota se musí oddělovat od stěn hrnce. Pak odstavíme a necháme důkladně vychladnout. Do vychladlé hmoty přidáváme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně mixérem vyšleháme.
  2. Připravené těsto navrstvíme do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení, na který jsme si nakreslili tužkou kroužka, stříkáme 3 vrstvy těsta na sebe. Špic jemně zvedneme nahoru, aby vypadaly pěkně.
  3. Pečeme v troubě, kterou jsme předem vyhřály na teplotu 200 stupňů. Když vložíme větrníky, teplotu snížíme na 180 stupňů a stopneme si 40 minut. Po 40 minutách troubu vypneme, mírně pootevřeme dvířka a necháme je ještě 10 minut dojít. !!!! Pozor !!!! během pečení troubu nesmíme otevírat, jinak větrníky spadnou !!!! Po 10 minutách větrníky vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Pak je překrojíme na polovinu.
  4. Nádivka:
    Do mléka přidáme žloutky, rozšleháme je metličkou a ohřejeme na ohni. V druhé misce si smícháme bramborový škrob, kr. a vanilkový cukr a postupně tuto směs přidáme do teplého mléka. Za stálého míchání uvaříme hustý krém, který necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny, postupně přidáme vychladlý pudink a vyšleháme jemný krém, který vložíme do cukrářského sáčku a stříkáme na rozkrojený větrník.
  5. Jahody vložíme do mrazáku (nemusíme) a pak je pomocí mixéru rozmixujeme. Přidáme bramborový škrob a přivedeme do varu. Když jahody vřou, odstavíme a necháme vychladnout. Navrstvíme na krém.
  6. Na jahodové pyré navrstvíme vyšlehanou šlehačku, zakryjeme druhým kouskem větrníku a odložíme do chladničky ztuhnout. Mně nestihli ani ztuhnout, jahodová dřeň tekla, ale hlavně, že chutnalo !!! :) Vrch můžete ještě posypat moučkovým cukrem nebo karamelovou polevou.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář