Křehký jablkový závin

Křehký jablkový závin. Autor: Lenulka

Recept Křehký jablkový závin

Suroviny

Těsto :
35 dkgpolohrubé mouky
10 dkgmoučkového cukru
6 dkgHery
1 ksvejce
1 ksprášek do pečiva
6 lžicmléka
Náplň :
14 jablekjablek - dle velikosti
skořice
strouhané oříšky
rozinky
strouhanka
Na dohotovení :
moučkový cukr

Postup přípravy

  1. Na stůl si prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme prášek do pečiva, změklý tuk, vejce a mléko. Zpracujeme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout v chladu.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Těsto rozdělíme na 2 části. Těsto rozválíme, na středu těsta ( je vidět na fotce ) trochu posypu strouhankou ( já jsem měla z celozrnných rohlíků), poklademe nastrouhanými jablky, posypu strouhanými oříšky, přidám skořici a rozinky.
  3. Připravený závin neroluji, ale pouze přeložím z obou stran, a konce složím a podstrčím dolů. Hotový závin přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Takto zpracujeme i druhou půlku těsta.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Připravené záviny vložíme do středně vyhřáté trouby, pečeme asi 25 minut do růžova. Po upečení pocukrujeme
  5. Tento netradičně zabalený závin je u nás velice oblíbený.Tip: Jahodový džem bez chemie