Krkovice zapečená s bramborami a šlehačkou

Fantastický oběd, po kterém se budete olizovat i 4 hodiny. Pečené maso, u nás doma to je klasická krkovice, vy můžete použít i vepřové karé nebo žebírka, případně, pokud jste fanouškem kuřecího, tak kuřecí nohy nebo i prsa a k tomu křupavé brambory posypané červenou mletou paprikou a kari kořením. To vše je pečené spolu v jednom pekáčku zalité smetanou. Ta křupavá kůrka na bramborách je vynikající. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 22.1.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Krkovice zapečená s bramborami a šlehačkou

Suroviny

Základ:
4 plátky1 cm vysoké vepřové krkovice bez kosti
4 stroužkyčesneku
dle chutihrubě mleté steakové koření nebo pepř, sůl
4 lžíceoleje
3 kscibule
3 lžíceoleje
2 lžičkykrupicového cukru
Na brambory:
8 ksstředně velkých brambor
1 lžičkasladké mleté papriky
1 lžičkadrceného kari koření
dle chutisůl
250 ml33% smetany ke šlehání

Postup přípravy

  1. Nenaklepané maso okořeníme, přidáme utřený česnek, sůl a olej a vše pořádně vmasírujeme do masa. Necháme přes noc v lednici v uzavíratelné nádobě.
  2. Oloupané brambory nakrájíme na 5mm plátky a papírovou utěrkou utřeme. Přendáme do mísy, přidáme koření a sůl a pořádně promícháme.
  3. Do pánve dáme olej a maso zprudka orestujeme, aby se zatáhlo. Do výpeku pak přidáme na céčka pokrájenou cibuli, cukr a necháme ji lehce zkaramelizovat. Do pekáčku dáme na dno zkaramelizovanou cibuli, na ni maso a na každý plátek masa pak kolečka ze dvou brambor.
  4. Vše zalejeme šlehačkou, přiklopíme a dáme do trouby na 200 st na cca 40 minut. Pak odklopíme a dopékáme dalších cca 20 minut.

Můj blog: Vaření s Tomem