Kynutý koláč s třešněmi a drobenkou

Já dávám pod třešně tvaroh a posypu troškou skořice, ale tentokrát jsem to udělala trochu jinak. Bez tvarohu, pouze s třešněmi a s drobenkou. Tak po tomto koláčku se vždy jen zapráší. Milujeme kynuté koláče a ještě pokud jsou s ovocem, tak to je jen výhodou. S třešněmi, meruňkami, hruškami, ... s jakýmkoli ovocem to je nebíčko v tlamičce. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 31.5.2018
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Kynutý koláč s třešněmi a drobenkou

Suroviny

Na těsto:
300 ghladké mouky
60 gkrupicového cukru + 1 vanilkový
150 mlmléka
1 ksvejce
20 gčerstvého droždí
50 gmásla nebo Hery máslové
1/2 lžičkysoli
Na drobenku:
50 gmásla
50 gkrupicového cukru
50 ghrubé mouky
A ještě:
1000 godpeckovaných zralých třešní
moučkový cukr na finální úpravu

Postup přípravy

  1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic mléka vymícháme kvásek a v teple ho necháme vzejít.
  2. Do mísy vsypeme zbylou mouku a cukr.
    Přidáme vanilkový cukr, sůl, vejce, vzešlý kvásek a rozpuštěný tuk.
  3. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto.
  4. V teple ho necháme vykynout. Třešně omyjeme a v sítku necháme okapat. Poté je odpeckujeme. Ze surovin na drobenku vytvoříme rukama prostě drobenku .-)))). Vykunulé těsto přemístíme na tukem (Hera, máslo, sádlo...) vymazaný klasický nízký plech a navlhčenýma rukama roztáhneme ke krajům plechu.
  5. Pohážeme třešněmi a zasypeme drobenkou. V troubě rozehřáté na180 st. pečeme do zrůžovění okrajů koláče cca 20 minut. respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.
  6. Po upečení necháme vychladnou na mřížce a pocukrujeme.

Můj blog: Vaření s Tomem