NejRecept.cz Dezerty Nejlepší dezerty Panna Cotta Luxusní čokoládový dezert panna cotta v dortové formě.
Luxusní čokoládový dezert panna cotta v dortové formě.
Recept Luxusní čokoládový dezert panna cotta v dortové formě.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Petra H

Představuji vám luxusní čokoládový dezert v dortové formě. Je to smetanový zákusek, který je plný kakaa a na vrchu má nastrouhané čokoládové hobliny. Tento dezert je obvykle připravován jako řezy, ale ja jsem se rozhodla dát vše do dortové formy, což mu dává zvláštní vzhled a chuť. Je skvělý pro jakoukoliv oslavu. Můžete si ho připravit i v nepečené verzi s sušenkovým základem, podobně jako u cheesecaku. Jedná se o opravdu luxusní dezert, ideální pro milovníky čokolády.

Petra H Petra H    ·   20.1.2024

Luxusní čokoládový dezert panna cotta v dortové formě.

Představuji vám luxusní čokoládový dezert v dortové formě. Je to smetanový zákusek, který je plný kakaa a na vrchu má nastrouhané čokoládové hobliny. Tento dezert je obvykle připravován jako řezy, ale ja jsem se rozhodla dát vše do dortové formy, což mu dává zvláštní vzhled a chuť. Je skvělý pro jakoukoliv oslavu. Můžete si ho připravit i v nepečené verzi s sušenkovým základem, podobně jako u cheesecaku. Jedná se o opravdu luxusní dezert, ideální pro milovníky čokolády.

20 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
hladká mouka
1 ks
vejce
60 g
moučkový cukr
130 g
máslo
špetka
sůl
špetka
prášek do pečiva

Náplň:

1000 ml
smetana ke šlehání
60 g
kakao
150 g
moučkový cukr
20 g
želatina (12 ks plátků)
vanilka (nebo aroma)

Dále budeme potřebovat:

2 lžíce
meruňkový džem
4 lžíce
nasekané lískové ořechy
3 lžíce
krystalový cukr
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
  1. Z ingrediencí na těsto připravíme hladkou směs, kterou zabalíme do potravinářské fólie a na 30 minut ji uložíme do chladničky. Po této době těsto na moukou posypaném vále rozválíme do kruhového tvaru odpovídajícího velikosti formy (24 cm v průměru). Formu vyložíme pečicím papírem. Před zahájením pečení si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Těsto pak pečeme přibližně 15 minut. Než ho dáme péct, těsto ještě propícháme vidličkou.
  2. Pro krém nejprve připravíme želatinu dle instrukcí na balení. Pak asi 200 ml smetany smícháme s kakaem, cukrem a vanilkou. Zbytek smetany zahřejeme na mírném ohni, dbáme na to, aby nezačala vařit, a smícháme ji s kakaovou smetanou. Poté směs odstavíme z ohně. Do vychladlé směsi vmícháme připravenou želatinu. Necháme směs vychladnout a pak ji lehce vyšleháme mixérem. Hotový krém nalijeme na již upečené těsto a umístíme do ledničky, kde necháme ztuhnout po dobu 2-3 hodin.
  3. Okraje těsta potřete marmeládou a na ně ručně nasypte ořechy, které byly předtím obalené v karamelu. Karamel vytvoříte z krystalového cukru na pánvi. Jakmile je karamel hotový, vmícháte do něj nasekané ořechy, aby se s ním spojily. Na závěr posypte vrch dezertu čokoládovými hoblinami pro dekoraci a přidání chuti. Přejeme dobrou chuť!
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář