Máslové pagáče

Jemné bramborové těsto a chuť neodolatelná. Vynikající máslové pagáče z bramborového těsta. Mňamka! Autor: Jaja

Přidal:, 1.2.2015
Kategorie: Pagáče, Moučníky, Pečivo
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Máslové pagáče

Suroviny

800 gpolohrubá mouka
1 ksvejce
1 lžičkasůl
50 gčerstvé droždí
100 mlslunečnicový olej
300 gvařené brambory
250 gmáslo
300 mlmléka
1 lžičkakr. cukr
1 ksvejce pro mazání

Postup přípravy

  1. Droždí si přidáme do mléka, přidáme i kr. cukr a 1 lžíci mouky. Necháme si tuto hmotu nakynout - připravíme si kvásek.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Uvařené brambory si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, měkké máslo, vajíčko, sůl, olej, připravený kvásek a zpracujeme hladké těsto. Necháme na teplém místě nakynout cca půl hodinu.
  3. Následně těsto rozválíme a preložíme na polovinu - znovu necháme na půl hodinu nakynout. Opakujeme to 2x.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Když nám těsto naposled nakyne, vykrajujeme si z něj kolečka a vrch si ozdobíme mřížkou (mřížka na brambory při přípravě bramborového salátu). Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů pěkně do zlata, asi 25 min. Dobrou chuť!