Medová marlenka - FOTOPOSTUP

Medová marlenka s přesným fotopostupem. Neuvěřitelně chutná, sladká, jemná - no prostě mňam! Autor: Jaja

Přidal:, 24.1.2015
Kategorie: Dorty, Sladké dorty, Dezerty
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Medová marlenka - FOTOPOSTUP

Suroviny

Těsto:
250 gmáslo
3 ksvejce
3 lžícemed
1 lžícesoda bikarbona
300 gmoučkový cukr
400 ghladká mouka
špetkasůl
Krém:
400 gkondenzované mléko karamelové
500 mlsmetana ke šlehání
100 gmáslo
100 gmed
Sirup:
2 kscitron - šťáva
3 lžícemoučkový cukr
3 lžícemed

Postup přípravy

  1. Těsto si připravujeme večer, abychom s ním na druhý den mohli pracovat. Vajíčka, med, cukr, sůl, jedlou sodu jemně promícháme lžící. Přidáme máslo a uložíme do vodní lázně.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Směs šleháme do hladka. Následně hustou směs odstavíme z vodní lázně a přidáme mouku. Důkladně promícháme. Těsto by mělo padat z lžíce. Takto připravené těsto zakryjeme fólií a necháme v lednici celou noc.
  3. Na další den si těsto rozdělíme na 8 kuliček. Každou kuličku si rozválíme na cca 2-3 mm tloušťku. Těsto bude lepkavé, proto si ruce pomoučíme a přesuneme těsto na papírem vyložený plech. Těsta si upečeme při teplotě 200 stupňů. Pečou se cca 4-5 minut. S těstem se hůře pracuje, ale je třeba se pohrát a vydržet to. Výsledek bude určitě stát za to.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Upečené těsta si vykrojíme do požadovaného tvaru. Odřezky si najemno nadrobíme.
  5. Připravíme si sirup, kterým potřeme těsta, aby změkly. Vymačkáme si šťávu z citronu, přidáme 3 lžíce cukru a 3 lžíce medu. Zahřejeme na ohni a přivedeme do varu. Vaříme cca 7-10 minut. Necháme vychladnout a potřeme ještě teplým sirupem každý plát těsta.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  6. Připravíme si krém. Kondenzované mléko, 100 g medu a 100 g másla si na mírném ohni a za stálého míchání přivedeme do varu. Vaříme cca 4-6 minut, dokud nedostaneme světle hnědou hmotu. (můžeme vařit i ve vodní lázni).
  7. Hmotu necháme vychladnout. Smetanu ke šlehání si vyšleháme do pěny a postupně přidáváme karamelovou hmotu.
  8. Na každý plát těsta si natřeme připravenou nádivku a z každé strany posypeme dort nadrceným těstem (k drobenke můžeme přidat i mleté vlašské ořechy). Necháme v lednici odstát minimálně 4 hodiny. Nakrájíme na řezy a podáváme. Dobrou chuť!