NejRecept.cz Dezerty Koláče Moravské koláče Měkkoučké moravské koláče jako od babičky (těsto ze šlehačkové smetany)
Měkkoučké moravské koláče jako od babičky (těsto ze šlehačkové smetany)
Recept Měkkoučké moravské koláče jako od babičky (těsto ze šlehačkové smetany)
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Mineralka Mineralka    ·   3.2.2020

Měkkoučké moravské koláče jako od babičky (těsto ze šlehačkové smetany)

Tento víkend jsem měla naplánováno upéct moravské koláčky. Našla jsem fantastický recept na ty nejjemnější moravské koláče a tak jsem je upekla. Byli opravdu jemné jako peříčko a hlavně velmi chutné. Mé holky to ocenili. Večer zůstalo už jen pár kousků. Autor: Mineralka

55 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

30 g
čerstvé droždí
1 PL
kr. cukr
100 ml
mléko
120 g
máslo
80 g
moučkový cukr
1 bal.
vanilkový cukr
2 ks
žloutky
250 ml
smetana ke šlehání
500 g
hladká mouka
1/2 lžičky
sůl
1 ks
vejce na potření

Tvarohová náplň:

250 g
tvaroh
1 ks
vejce
50 g
kr. cukr
1 bal.
vanilkový cukr
2 PL
polohrubá mouka
50 g
rozinky
1 ks
citron - kůra
povidla nebo džem na vrch

Drobenka:

30 g
kr. cukr
30 g
máslo
40 g
polohrubá mouka
Postup receptu
Vytisknout
  1. Nejdříve si připravíme těsto. Mléko ohřejeme, přidáme lžíci cukru a čerstvé droždí. Necháme bokem odstát, aby vzešel kvásek.
  2. Potom přidáme měkké máslo, moučkový a vanilkový cukr, žloutky, vyšlehanú šlehačku, sůl a mouku. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
  3. Tvaroh smícháme s vajíčkem, cukrem, vanilkou a nastrouhanou citrónovou kůrou. Pokud chcete, můžete přidat i rozinky.
  4. V druhé misce utřeme všechny suroviny potřebné na drobenku.
  5. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce na hrubší plát, který nakrájíme na čtverečky. Na každý čtvereček navrstvíme tvarohovou náplň a čtvereček uzavřeme. Uděláme kuličku, kterou uložíme spojem na olejem vymazaný (nebo s papírem) plech. Do kuličky uděláme důlek, potřeme rozšlehaným vejcem a navrstvíme povidla nebo džem.
  6. Vrch posypeme drobenkou a koláče necháme asi 10 minut kynout. Pak je vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář