Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta

Jeden z mých oblíbených receptů. Miluji ovocné knedlíky, které jsou ať už z bramborového těsta, krupicovaného těsta nebo z odpalovaného těsta. Odpalované těsto se ve většině používá na větrníky nebo věnečky, ale po vyzkoušení vařených knedlíků jsem zůstala mile překvapená. Knedlíky jsou křehké a jemné a s meruňkami jsou luxusní. Já miluji mák, ale vy klidně můžete použít i jinou drobenku, například ořechy, perník, kysanou smetanu nebo strouhanku. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta

Suroviny

500 mlpolotučného mléka
100 gmásla
1 lžičkasoli
350 ghrubé mouky
2 ksvejce
zralé pevné meruňky cca 800 g
přepuštěné máslo k polití
moučkový cukr a libovolné "sypání"

Postup přípravy

  1. Do mléka dáme máslo a sůl a přivedeme k varu.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Jakmile se máslo rozpustí, vsypeme všechnu mouku a důkladně mícháme, dokud se těsto nezačne "odpalovat" od stěn a dna hrnce, což trvá pár minut.
  3. Těsto necháme vychladnout, pak přidáme vejce a důkladně je vpracujeme do těsta.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme hada, ze kterého odkrajujeme stejné kousky (z každého hada cca 15 ks). Okrojky zplacatíme a vytáhneme okraje. Přidáme meruňky, které musí být zcela suché. Zabalíme velice pečlivě a v dlaních zakulatíme.
  5. Vaříme v mírně osolené vodě 15 minut od doby, kdy nám knedlíky vyplavou k hladině.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Na talířích posypeme cukrem, mletým mákem nebo osmaženou strouhankou, mletými ořechy, perníkem nebo oslazenou zakysanou smetanou či šlehačkou... každý to, co má rád.

Můj blog: Vaření s Tomem