Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta

Jeden z mých oblíbených receptů. Miluji ovocné knedlíky, které jsou ať už z bramborového těsta, krupicovaného těsta nebo z odpalovaného těsta. Odpalované těsto se ve většině používá na větrníky nebo věnečky, ale po vyzkoušení vařených knedlíků jsem zůstala mile překvapená. Knedlíky jsou křehké a jemné a s meruňkami jsou luxusní. Já miluji mák, ale vy klidně můžete použít i jinou drobenku, například ořechy, perník, kysanou smetanu nebo strouhanku. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 18.7.2017
Kategorie: Hlavní jídla, Chuťovky
Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta

Suroviny

500 mlpolotučného mléka
100 gmásla
1 lžičkasoli
350 ghrubé mouky
2 ksvejce
zralé pevné meruňky cca 800 g
přepuštěné máslo k polití
moučkový cukr a libovolné "sypání"

Postup přípravy

  1. Do mléka dáme máslo a sůl a přivedeme k varu.
  2. Jakmile se máslo rozpustí, vsypeme všechnu mouku a důkladně mícháme, dokud se těsto nezačne "odpalovat" od stěn a dna hrnce, což trvá pár minut.
  3. Těsto necháme vychladnout, pak přidáme vejce a důkladně je vpracujeme do těsta.
  4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme hada, ze kterého odkrajujeme stejné kousky (z každého hada cca 15 ks). Okrojky zplacatíme a vytáhneme okraje. Přidáme meruňky, které musí být zcela suché. Zabalíme velice pečlivě a v dlaních zakulatíme.
  5. Vaříme v mírně osolené vodě 15 minut od doby, kdy nám knedlíky vyplavou k hladině.
  6. Na talířích posypeme cukrem, mletým mákem nebo osmaženou strouhankou, mletými ořechy, perníkem nebo oslazenou zakysanou smetanou či šlehačkou... každý to, co má rád.

Můj blog: Vaření s Tomem