NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Mramorový dort s ovocem a jogurtem
Mramorový dort s ovocem a jogurtem
Recept Mramorový dort s ovocem a jogurtem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Coolinarika

Vynikající, osvěžující dort s ovocem a jogurtem. Jahody, maliny, borůvky, ostružiny nebo jakékoliv jiné ovoce se hodí do tohoto typu dezertu.

NejLucka NejLucka    ·   16.7.2015

Mramorový dort s ovocem a jogurtem

Vynikající, osvěžující dort s ovocem a jogurtem. Jahody, maliny, borůvky, ostružiny nebo jakékoliv jiné ovoce se hodí do tohoto typu dezertu.

Suroviny

Budeme potřebovat:

200 g
hladká mouka
80 g
máslo
50 g
moučkový cukr
1 ks
žloutek
1 lžička
nastrouhaná citronová kůra
špetka
sůl
2 lžíce
studená voda

Krém:

500 g
bílý jogurt
4 listy
želatina
100 g
moučkový cukr
200 g
smetana ke šlehání
200 g
zakysaná smetana
300 g
ovoce podle chuti - maliny, jahody,...

Dále budeme potřebovat:

100 g
ovoce podle chuti (maliny, jahody,...)
2 listy
želatina
1 bal.
vanilkový cukr
1 lžíce
moučkový cukr
3 lžíce
jablečný džus
mandle na ozdobu
Postup receptu
Vytisknout
  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm. Vyložíme ji pečícím papírem.
  2. Všechny suroviny na přípravu těsta zpracujeme do kuličky, kterou zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky na minimálně půl hodinu.
  3. Potom těsto vyjmeme a rozválíme do požadované velikosti formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 15 - 20 minut.
  4. Ovoce - jahody nebo maliny omyjeme a nakrájíme na menší kousky. 
  5. Želatinu (4 plátky) si připravíme podle návodu na obalu a následně ji přimícháme k jogurtu, který jsme si předem smíchali s moučkovým cukrem. V druhé misce vyšleháme smetanu do tuhé šlehačky, přimícháme zakysanou smetanu a následně i bílý jogurt a nakrájené ovoce. Hmotu navrstvíme na vychladlé těsto.
  6. 100 g jahod nebo malin vložíme do hrnce, přidáme vanilkový a moučkový cukr, džus a přivedeme do varu. Když hmota vře, odstavíme ji a přidáme nabobtnanou želatinu (2 plátky). Mícháme, dokud se želatina nerozpustí a následně mixérem rozmixujeme na kaši. Navrstvíme na jogurtovou nádivku a nožem nebo druhou stranou lžíce uděláme mramorový efekt.
  7. Kraje dortu ozdobíme mandlemi a odložíme do chladničky ztuhnout.

Zdroj: Coolinarika

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář