Nadýchaný, měkký a křupavý domácí chlebíček
Jednoduchý recept na domácí chlebíček. Krásně nadýchaný, měkoučký a zároveň křupavý. Určitě jsem ho nedělala naposled. Dají se tam krásně obměňovat semínka, já jsem teď použila dýňová, ale příště určitě přidám i sezamová a i slunečnicová. Med určitě nezaměňujte za cukr. Nedoporučuji. Autor: Jaja
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Čas přípravy:
Čas vaření:
SUROVINY
750 ghladká mouka
50 gpolohrubá mouka
515 mlvoda
60 gdroždí
10 gmed
16 gsůl
- Výborný domácí chléb. Příprava je velmi jednoduchá, ale delší. Těsto kyne 8 - 12 hodin, proto je lepší začít s přípravou večer a ráno ho dát péct.
- Hladkou mouku smícháme s polohrubou. 50 ml vody si odložíme bokem, zbylou vodu nalijeme k mouce a začneme hníst. Dostaneme lepkavé těsto plné hrudek. Zakryjeme ho utěrkou a necháme odpočinout 30 minut.
- 50 ml vody ohřejeme, přidáme med a droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Do těsta přidáme sůl, kvásek a hněteme 7-8 minut, dokud nedostaneme hladké těsto.
- Hladké těsto necháme odpočívat 5 minut v misce a následně ho vyjmeme na pomoučenou pracovní desku. Mírně ho rukama roztáhneme a začneme překládat kraje. Nejdříve horní kraj do středu, pak spodní kraj do středu. Znovu ho rukama rozmačkáme do obdélníku a znovu přeložíme stejným způsobem. Kuličku uložíme do misky, kterou jsme vymastili olejem nebo rozpuštěným máslem a zakryjeme utěrkou. Necháme kynout při pokojové teplotě 8-12 hodin.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a vytvarujeme požadovaný tvar pečiva - bagety, chléb, housky (těsto rozdělíme na více částí). Bochníky necháme odstát 10 minut a následně prořízneme nožem.
- Čím více krát budete pečivo překládat, tím bude obsahovat více "dírek". Bude nadýchanější. Za každým přeložením je třeba nechat těsto odstát půl hodinu.
- Troubu předehřejeme na 250 stupňů, na dno uložíme hlubší plech s vodou a připravené pečivo pečeme 10 - 15 minut. Následně teplotu snížíme na 200 stupňů a pečeme dalších 10 - 15 minut. Po uplynutí doby znovu snížíme teplotu na 180 stupňů a pečivo dopečeme (30 - 40 minut) - v závislosti na velikosti chleba, baget nebo housek.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Nadýchaný, mäkký a chrumkavý domáci chlebíček.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Luftiges, weiches und knuspriges selbstgemachtes Brot an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Kívül ropogós, belül puha házi kenyér.
KOMENTÁŘE K RECEPTU