Nejlepší větrníky s vanilkovým a karamelovým krémem

Větrníky jsem zkoušela už po ani nevím kolikrát. Stále mi během pečení krásné narostly, ale po vytažení z trouby mi hned splaskly. Nevěděla jsem proč, tak jsem pátrala po internetu jaké mají zkušenosti s tímto dezertem jiné pekařky. Dočetla jsem se, že je velmi důležité pořádně odpařit vodu při odpalování těsta a vajíčka přidávat při šlehání postupně, po jednom a za každým důkladně vyšlehat. Já jsem dosud přidávala vajíčka najednou všechny, asi proto mi po vytažení z trouby hned splaskly. Tyto se povedly na jednotku :) Autor: Janulinka

Přidal:Janulinka, 11.2.2017
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Nejlepší větrníky s vanilkovým a karamelovým krémem

Suroviny

Těsto:
3,5 dclvody
170 gPalmarín /tuk/
250 ghladké mouky
5 ksvejce
Náplň 1 - vanilková:
500 mlmléko
1 kszlatý klas
1 ksžloutek z vajíčka
1 ksvanilkový cukr
150 gkrystalový cukr
250 gmáslo
Náplň 2 - Karamelová:
1 ksSalko - kondenzované mléko
250 gmáslo

Postup přípravy

  1. Do hrnce dáme vodu a Palmarín, necháme přejít varem (máslo se rozpustí a chvilku necháme sevřít). Přidáme mouku, kterou vařečkou mícháme, dokud nám nevznikne hustá lepicí hmota. Odstavíme z ohně a necháme alespoň chvíli chladnout, aby se nám vajíčka neuvařily.
  2. Do vychladlého těsta přidáváme postupně celá vejce, které do těsta zamícháme mixérem. Těsto je hladké a lepící.
  3. Pokud máte sáček na zdobení, naplníme ho těstem a na vymazaný plech tvarujeme větrníky. Těsto naroste i do šířky i výšky. Pečeme při 200 stupních ve vyhřáté troubě.
  4. Z mléka, zlatého klasu, žloutky, vanilkového cukru a krystalového cukru uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo utřeme do hladka a vmícháme vychladlý krém.
  5. Salko v konzervě vaříme 2 hod. Po uvaření necháme vychladnout. Máslo utřeme do hladka a vmícháme vychladlé Salko. Z uvařeného Salka necháme trochu, abychom jím mohli ozdobit vrch větrníků.
  6. Upečené a vychladlé větrníky překrojíme na polovinu. Plníme nejprve krémem ze Salka (je tužší) a pak plníme vanilkovým krémem.
  7. Přikryjeme vrchní částí větrníku a vrch ozdobíme odloženým uvařeným salkem. Je to mnohem jednodušší, než dělat karamel nebo nějakou vrchní polevu.
  8. Větrníky má asi každý rád. Tyto větrníky jsou jako z cukrárny, kde místo šlehačky máme dva krémy, které jsou výborné. I když to vypadá možná složitě, příprava je jednoduchá a výsledek úžasný.