Nesmrtelný ořechový krémeš z Maďarska

Pokud jste někdy byli v Maďarsku a ochutnali tam nějaké ty jejich domácí pochoutky, tak určitě víte, že jejich kuchyně je velmi chutná. Mě okouzlil tento skvělý zákusek, který jsem se rozhodla upéct i doma. Vynikající krém ze zlatého klasu a másla a ještě k tomu i nadýchaná sladká šlehačka. Zkuste a ochutnejte. Autor: Mineralka

Přidal:, 16.3.2018
Kategorie: Moučníky
Nesmrtelný ořechový krémeš z Maďarska

Suroviny

Těsto:
80 gkr. cukr
100 gmleté ​​ořechy
100 gdrcené piškoty
5 ksbílky
2 ksžloutky
50 mlolej
1 lžičkaprášku do pečiva
Krém:
3 ksžloutky
2 bal.zlatý klas
5 PLkr. cukr
700 mlmléko
100 gmáslo
Dále:
300 mlsmetana ke šlehání
čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme krém. 500 ml mléka dáme vařit. V 200 ml mléce rozmícháme prášek zlatého klasu, žloutky a cukr. Přilijeme do horkého mléka a uvaříme hustý pudink, který necháme mírně vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny, postupně po lžících přidáme uvařený a vychladlý pudink a vyšleháme hladký krém.
  2. Připravíme těsto. Bílky vyšleháme s polovinou cukru do tuhé pěny a odložíme bokem. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem, přidáme olej, mleté ​​ořechy, které jsme smíchali s rozdrcenými piškoty a práškem do pečiva a už jen zlehka vařečkou vmícháme sníh z bílků.
  3. Těsto je tužší, ale nevadí. Rozetřeme ho na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů 8-10 minut.
  4. Po vychladnutí ho překrojíme na polovinu, potřeme krémem a spojíme. Na vrch dáme šlehačku a ještě ozdobíme strouhanou čokoládou.