Noční makové záviny (kynuté)

K snídani voňavé makové záviny. Večer si záviny připravíte, celou noc budou stát a ráno je šupnete do trouby.

Přidal:, 31.1.2016
Kategorie: Štrůdly a záviny, Dezerty, Moučníky
Recept Noční makové záviny (kynuté)

Suroviny

Těsto:
600 ghladká mouka
100 gmoučkový cukr
100 gmáslo
300 mlmléka
2 ksžloutky
1 bal.sušené droždí
špetkasůl
citronová kůra na ochucení těsta
Náplň:
300 gmletý mák
120 mlmléka
2 bal.vanilkový cukr
150 gmoučkový cukr
citronová kůra na ochucení

Postup přípravy

  1. V teplém mléce rozpustíme 50 g cukru, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Zbylý cukr, máslo, žloutky, špetku soli a mouku smícháme, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 stejné kuličky, které rozválíme na tenký plát a naplníte makovou nádivkou.
  3. Maková nádivka:
    Mléko ohřejeme, přidáme moučkový a vanilkový cukr, citronovou kůru na ochucení a do horkého mléka přidáme mák. Promícháme.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Těsto srolujeme pěkně na tenko, aby bylo několik vrstev.
  5. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem a přeložíme záviny. Necháme je celou noc na chladném místě (ale ne v lednici) stát a v dopoledních hodinách byste je měli mít dva krát větší.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  6. Dáme je péct do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů na 10 minut, potom teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme další půl hodinu. Před pečením je potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Zdroj: Coolinarika