Oblíbené likérové ​​špice

Ještě za dob pradávných jak tomu říkám my doma, jsme při každé návštěvě cukrárny neodolali fantastickým likérovým špičkám. Krémový základ byl vynikající a ta likérová nádivka se nedá ani popsat. Nedávno jsem se setkala s kamarádkou, kterou jsem neviděla ani nepamatuji kdy a došli jsme k tomu, že kdysi jsme sedávali v cukrárně a při našich rozhovorech jsme degustovali vynikající koláče, i špičky a dokonce i našla recept, jak si tyto špičky doma vyrobit. Hned jsem si ho vypýtala a hned jsem ho samozřejmě musela i vyzkoušet a tady je výsledek. Hned z dvojité dávky a jsou super. Autor: Karambola

Oblíbené likérové ​​špice

Suroviny

140 gkr. cukr
1 bal.Zlatý klas
20 gkakao
200 mlvoda
100 gčokoláda (kvalitní)
200 g100% tuk nebo máslo
piškoty jako podstavec
vaječný koňak
sušené mléko na zahuštění koňaku
čokoládová poleva

Postup přípravy

  1. Návod na přípravu je opravdu jednoduchý, jen se potřebujete vyzbrojit pořádnou dávkou trpělivosti, protože při likérových špičkách je třeba, aby krém na piškotke ztuhl, pak dáváme likér, pak špičku uzavřeme a pak znovu chladíme, abychom celou špičku mohli namočit do čokolády. Tak ale postupně.
  2. Do hrnce dáme vodu, přidáme cukr, Zlatý klas nebo vanilkový pudink (někdy se dávala sójová mouka, ale já to mám vyzkoušené se Zlatým klasem) a kakao. Uvaříme velmi hustou kaši, kterou odstavíme a ihned přidáme na menší kousky nalámanou kvalitní čokoládu. Já jsem přidávala 70%tnou. Mícháním ji rozpustíme a necháme mírně vychladnout.
  3. Pak přidáme tuk, který je pokojové teploty a metličkou nebo mixérem vymixujeme krém, který je hladký (nesmí být ani jedna hrudka, protože pak se vám bude špička těžko tvarovat přes nástavec). Necháme zchladit v lednici.
  4. Přes cukrářský sáček a speciální špičku na tvarování (dnes ji dostanete už všude, i na internetových e-shopech) tvarujeme na piškot krásnou špičku. Dejte pozor, abyste dírku na speciální špičce měli ven ze sáčku, protože potřebujete, aby vám vzduch vycházel ven a nezapomeňte piškot potřít čokoládou, aby se vám likér, který nalijete do špičky, zcela nevsákl do piškoty. Já jsem likér zahustila sušeným mlékem, aby byl hustší (hustota jako karamelové salko).
  5. Naplněné špice likérem uzavřeme ozdobnou špičkou a necháme je v ledničce pořádně zchladit.
  6. Rozpustíme čokoládovou polevu a namočíme špičky. Já jsem je namočila tak, že do šálku jsem dala čokoládovou polevu, chytila jsem špičku za piškot, ponořila a vytáhla. Když máte špičku pořádně vychlazenou, čokoládová poleva tuhne hned.