NejRecept.cz Sváteční pečení Narozeniny Jednohubky Opečené polentové čtverečky s karamelizovanou cibulí a houbami na víně
Opečené polentové čtverečky s karamelizovanou cibulí a houbami na víně
Recept Opečené polentové čtverečky s karamelizovanou cibulí a houbami na víně
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

A já jsem zapomněla na tento recept, tak ho přidávám teď. Tyto polentové jednohubky jsem dělala ještě na silvestra, ale klidně si je můžete udělat i na nějakou oslavu nebo jinou slavnostnější príležitorsť. Polenta je již skoro zapomenuta příloha, proto ji velmi ráda připravuji a stále dávám do pozornosti. Nejvíce mi chutná v kombinaci s houbami, tak jsem udělala jednohubky se žampiony. Autor: DobrotyDulinka

dobrotydulinka dobrotydulinka    ·   29.5.2017

Opečené polentové čtverečky s karamelizovanou cibulí a houbami na víně

A já jsem zapomněla na tento recept, tak ho přidávám teď. Tyto polentové jednohubky jsem dělala ještě na silvestra, ale klidně si je můžete udělat i na nějakou oslavu nebo jinou slavnostnější príležitorsť. Polenta je již skoro zapomenuta příloha, proto ji velmi ráda připravuji a stále dávám do pozornosti. Nejvíce mi chutná v kombinaci s houbami, tak jsem udělala jednohubky se žampiony. Autor: DobrotyDulinka

Suroviny

Polentové čtverečky:

2 hrnky
zeleninového vývaru
1/2 hrnku
instantní polenty
1 lžíce
másla
1/3 hrnku
parmezánu
1 žička
soli

Karamelizovaná cibule:

2 ks
cibule
2 lžičky
olivového oleje
1 lžíce
balsamico octa
1 lžíce
cukru
dle potřeby
sůl

Houby na víně:

250 g
krémových žampionů
1 lžička
rozmarýnu
2 lžičky
olivového oleje
1 stroužek
česneku
3 lžíce
vína
dle chuti
sůl a pepř
Postup receptu
Vytisknout
  1. Přivedeme k varu zeleninový vývar se lžící másla. Přisypeme polentu a mícháme, dokud není polenta hustá a krémová. Trvá to přibližně 10 minut.Sundáme z plotýnky a zamícháme parmezán. Polentu nalijeme do pekáčku, rovnoměrně rozprostřeme a necháme minimálně 20 minut stát.
  2. Cibuli nakrájíme na slabé proužky a dáme na pánev s olivovým olejem. Opékáme na mírném ohni.Po 3 minutých přidáme balsamico a cukr karamelizujeme 10 - 20 minut na nejnižší plamen.
  3. Houby opečeme na olivovém oleji, osolíme a opepříme. Po 10 minutách přidáme česnek a opékáme 2 minuty.Přilijeme víno a přidáme čerstvý posekaný rozmarýn. Vaříme 10 minut.Vychladlou plentu nakrájíme na čtverečky.
  4. Polentové čtverečky můžeme obalit v mouce nebo neuvařené polentě, získáme tím větší křupavost čtverečků.Čtverečky opečeme na pánvi s olejem do křupava, přibližně 2-3 minuty z každé strany.
  5. Na každý opečený čtvereček polenty dáme karamelizovanou cibuli a navrch opečené houby.
Komentáře k receptu
PlaMi    ·   27.2.2022   ·   Odpovědět   ·  

Z čeho se dají udělat nebo kde se dají sehnat ty servírovací košíčky - lodičky, prosím? Díky!

NejLucka NejLucka    ·   31.3.2022   ·   Odpovědět   ·  

v cukrářském obchodě nebo ve specializovaném obchodě s japonským/čínským jídlem, případně objednat přes internet

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář